Kultura

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Otok na Kojem cvjetaju Limuni Mara Maric 11 1

Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ujedno Danu akademije, 29. travnja, dodijeljene su nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023. godini. Među devet laureata je nagrađena i izv.prof.dr.sc. Mara Marić za monografiju na hrvatskom jeziku ‘Otok na kojem cvjetaju limuni. Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu’ u suizdavaštvu Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku.

Inače, izv. prof. dr. sc. Mara Marić je predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te izvanredna je profesorica Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Splitu. Rođena je u Puli, a 2002. godine je diplomirala na interdisciplinarnom studiju Uređenja krajobraza na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala je 2010. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na studiju Prostornog planiranja, urbanizma i parkovne arhitekture. Autorica je i koautorica pedesetak znanstvenih i stručnih radova te voditeljica i suradnica na znanstvenim i stručnim projektima.

Na temelju višegodišnjih terenskih i arhivskih istraživanja, provedenih u Hrvatskoj i inozemstvu, ona objavljuje nepoznate nalaze i podatke o lokrumskom perivojnom i hortikulturnom krajoliku tijekom druge polovice 19. stoljeća kad je otok pripadao nadvojvodi Maksimilijanu Habsburškom. Ona je Lokrum i njegovo kulturno i pejzažno naslijeđe postavila u europski kontekst toga doba s naglaskom da je riječ o carskoj rezidencijalnoj baštini na Jadranu i u Hrvatskoj te o važnoj srednjoeuropskoj pokusnoj hortikulturnoj stanici za introdukciju i aklimatizaciju tada novih biljnih kultura na mediteranskom prostoru.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist