Aktualno

FOTO/POSLOVNI FORUM ‘Marko Polo simbolizira povezanost između Hrvatske i Kine’

FOTO/POSLOVNI FORUM 'Marko Polo simbolizira povezanost između Hrvatske i Kine'

Premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang otvorili su ovog petka u Hotelu Rixos Libertas 9. Poslovni forum zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine.

Forum okuplja tisuću sudionika, od čega 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

-Posebno sam sretan što se ovo okupljanje zbiva u Dubrovniku, biseru Jadrana zaštićenim UNESCO-om. Dubrovačka Republika u 14. je stoljeću bila poznata po razvijenoj trgovini, a njezina flota bila je treća najjača na svijetu. Sjetimo se i Marka Pola, velikog moreplovca koji je bio među prvim Europljanima koji je putovao Putem svile. Upravo on simbolizira povezanost između Hrvatske i Kine. Ona je kolijevkom univerzalno poznatih izuma koji se svakodnevno koriste. Prva osoba koja je skakala padobranom bila je Hrvat, prvi smo izradili hidroelektranu, danas najbrži električni automobil i bicikl na svijetu izrađen je kod nas. Želimo biti izvrsni i to se prepoznaje i u sportu – rekao je premijer Andrej Plenković te naglasio kako se između Europske unije i Kine svakodnevno izmijeni više od milijarde eura.

-Hrvatska je jedna od 25 turističkih zemalja svijeta. Upravo tu Kina vidi značajan potencijal. Kako bismo dodatno ojačali turizam i razvoj, ulažemo u Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt ključan za fizičko povezivanje Hrvatke s jednom od granica Europske unije. U idućih 25 godina naš cilj je modernizacija dvaju najvećih luka te željezničke mreže. Želimo investirati 3 milijarde u željezničke mreže do 2030. Hrvatska može postati vratima Mediterana – istaknuo je premijer Plenković.

Kineski premijer Li Kequiang naglasio je kako suradnja ima ključnu ulogu na ovom Poslovnom forumu.

-Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se međusobno konzultirati i surađivati te tako doći do razultata zadovoljavajućih za sve strane. Danas smo se okupili u Dubrovniku koji je poznat po svojoj povijesti i vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini. Premijeri ovih 16 zemalja i Kine zalažu se za slobodnu trgovinu jer je ona važna za uspostavljanje suradnje u kontekstu gospodarskog razvoja. U vrijeme negativnih gospodarskih trendova kinesko je gospodarstvo naraslo za 21 put, što je zaista bio rekord – rekao je premijer Kequiang te naglasio kako ovaj susret želiiznjedriti i suradnju na području obrazovanja.

-Želimo zadržati dugotrajan stalan rast gospodarstva. Vjerujem da su konkurentni proizvodi oni koji će kineskim potrošačima dati veći izbor na tržištu, a jačat će i suradnju između svih naših zemalja što je win-win situacija – zaključio je Keqiang.

Premijeri su se uputili u Hotel Dubrovnik Palace gdje je otvoren summit Kina +16 na kojem se sastaju šefovi Vlada zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo