Kultura

[FOTO] POKLON LOPUĐANIMA Prvi ovogodišnji koncert u crkvi sv. Nikole

Ian Philip Miller Lopud003

U crkvi sv. Nikole na Lopudu održan je prvi ovogodišnji koncert. Ian Philip Miller poklonio je Lopuđanima i njihovim gostima koncert klasičnih kompozicija i oduševio publiku svojim instrumentalnim i vokalnim izvedbama.

Kada su 2009. godine nizom sretnih događaja arhitekti Steven Harris i dizajner Lucien Rees Roberts, vlasnici nagrađivanog njujorškog studija, krenuli u obnovu iznimnog lopudskog imanja iz 15. stoljeća namjera im je bila održati jednostavne i izvorne oblike, kao da je kuća oduvijek bila tamo, netaknuta u svojoj autentičnoj ljepoti.

Rezultat pažljive restauracije i osobitog poštovanja prema prirodnom i kulturnom nasljeđu inspirativno je mjesto koje zrači neizmjernom elegancijom, a sada je stavljeno upravo u onakav kontekst kakav i zaslužuje, postalo je umjetničko utočište kreativnim pojedincima svih grana umjetnosti.

Lopud Artist Retreat (Rezidencija za umjetnike) mjesto je na kojem se kreativni ljudi u tišini i ljepoti mogu usredotočiti na svoj rad, a pozvani gosti kreću se od pisaca, redatelja, producenata, glazbenika, skladatelja, slikara, kipara i umjetnika u vizualnim umjetnostima. Na svaku rezidenciju pozivaju se po četiri umjetnika, a ona se održava dvaput godišnje, u proljeće i jesen. U nadahnjujući atmosferi umjetnici provode četiri tjedna.

Budući da nas uskoro očekuje i treće izdanje Ponta Lopuda, koji za svoj cilj isto tako ima ponuditi inspirativno stvaralačko okruženje umjetnicima, ova je priča divno je zaokružena.

-Uzbuđeni smo što surađujemo s Ponta Lopud Festivalom, i što svakom bivšem polazniku radionice Ponta Lopuda možemo omogućiti da u nadahnjujućem okruženju, miru i tišini neometano stvara – rekao je Lucien Rees Roberts, osnivač Rezidencije za umjetnike Zaklade Lopud.

Ovo je prva godina Zaklade Lopud, stvorene kako bi zaštitila dio otoka, a inspirirane mnogim kreativnim pojedincima iz svih područja umjetnosti koji su tijekom godina boravili na Lopudu i koji su primijetili značajan utjecaj ljepote i tišine otoka na njihov kreativni proces.

Gost Rezidencije za umjetnike na Lopudu ovog proljeća je Ian Philip Miller, pjevač, tekstopisac, pijanist i dirigent iz New Yorka. Svestrani glazbenik, diplomirao je glazbu na Sveučilištu Yale, a predaje na The Juilliard School. Također je glazbeni direktor AHRC-ovog ‘Our Broadway’ – glazbenog programa za odrasle s intelektualnim i razvojnim poteškoćama koji žive u New Yorku. Kao tekstopisac, Ian je odabran za Johnny Mercer Songwriters Project 2020., a njegov EP originalnih pjesama pod nazivom In Between dostupan je za streaming i preuzimanje na svim platformama.

Kao poklon otoku Ian Miller je u subotu, u crkvi sv. Nikole na Lopudu održao ‘An Evening of Songs’, koncert klasičnih kompozicija poznatih skladatelja poput Debussyja, Gershwina, Liszta, Ravela, ali i vlastitih kompozicija i na najljepši način zahvalio na vrijednim i nezamjenjivim danima umjetničke kontemplacije.

Upravo takvi trenuci inspiracije pretočene u izvedbu uživo, ističe se u priopćenju, u samoj su srži onoga što je cilj Zaklade Lopud, a s nestrpljenjem se očekuje sve ono što će se doživjeti od umjetnika nadahnutih lopudskom prirodom i kulturom.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist