Aktualno

FOTO Phobs, Direct Booker i Hoteli Dubrovačka Rivijera dobitnici Zlatne kune

FOTO Phobs, Direct Booker i Hoteli Dubrovačka Rivijera dobitnici Zlatne kune

Phobs, Direct Booker i Hoteli Dubrovačka Rivijera dobitnici su Zlatne kune za 2017. godinu u kategorijama malih, srednjih i velikih trgovačkih društava.

Plakete najuspješnijim poduzetnicima uručene su na Svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik koja je održana ovog utorka u Hotelu Sheraton Dubrovnik. Osim Zlatne kune, koja se dodjeljuje već 21 godinu, Županijska komora Dubrovnik dodijelila je i priznanja Dubrovačka vidra, koja se od 2003. godine dodjeljuje poduzetnicima s 20 i više godina poslovanja. Ove godinu Vidru su dobili Akvamont, Borovac, Kulina Nova sela, Matuško vina, Skalin i Škanjata.

Plaketa Zlatna kuna dodjeljuje se najuspješnijim trgovačkim društvima za uspješnost u poslovanju i doprinos gospodarskom razvoju Dubrovačko-neretvanske županije na temelju određenih kriterija. Primjereno se, naime, vrednuje i ukupni poslovni ugled trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju kao i doprinos razvoju županijskog gospodarstva u cjelini.

Tvrtka Phobs d.o.o u kategoriji malih trgovačkih društava plaketu Zlatna kuna je dobila u konkurenciji s Adriatic DMC-om i tvrtkom Sagrada Management. Društvo je osnovano 2004. godine, a bavi se inovacijama i razvojem tehnologije u turizmu.
-Ova nagrada je plod rada cijelog našeg tima koji više od jednog desetljeća radi na sustavnoj digitalizaciji prodajnih procesa u turizmu. Kako se bavimo tehnologijom u turizmu, a globalna smo tvrtka, sa zadovoljstvom mogu zaključiti da Hrvatska u sektoru tehnologije u turizmu ni najmanje ne zaostaje za ostatkom svijeta, a u nekim smo elementima daleko ispred i to me veseli, ali nas i obvezuje da budemo sve bolji – rekao je predstavnik tvrtke Miho Borković zahvalivši se klijentima čiji timovi, koristeći njihove alate postižu iznimne rezultate na globalnom turističkom tržištu.

U kategoriji srednjih društava priznanje je otišlo u ruke Direct Bookera u konkurenciji s Grand Hotel Imperialom i tvrtkom Nautica. Nino Dubretić i Nikola Grubelić vlasnici su ove tvrtke, koja danas zapošljava 58 radnika. Nino Dubretić rekao je kako su priču započeli prije 35 godina njihovi roditelji. Posebno se zahvalio njihovim suprugama, koje su iznijele veliki teret, a nagradu su posvetili djeci i kolegama.
-Najveća zahvala ide iznajmljivačima koji su nam dali povjerenje od prvoga dana, ovo je njihov rezultat jer mi samo njihovim kapacitetima upravljamo. Oko 300 tisuća gostiju nije mali broj za jednu ovako malu firmu – rekao je Dubretić.

Hoteli Dubrovačka Rivijera u vlasništvu su HUP-a Zagreb, koji je od svibnja ove godine u većinskom vlasništvu Adris grupe iz Rovinja. Nagradu su dobili u kategoriji velikih trgovačkih društava u konkurenciji Jadranskim luksuznim hotelima i Dubrovačkim vrtovima sunca.
-Siguran sam da ćemo s Adrisom, s jednom od najboljih hrvatskih kompanija biti još bolji i još uspješniji – rekao je operativni direktor Hotela Dubrovačka Rivijera Željko Miletić.

Priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu dobio je hotel Splendid kao dio Hotela Maestral za veliku, 80. obljetnicu poslovanja. Julio Srgota, predsjednik Uprave Hotela Maestral, posebno se zahvalio svim zaposlenicima Splendida koji su ‘ostavili neizbrisiv trag u 80 godina ovog hotela jer oni čine Splendid onim što jest’.
U ime dobitnika Dubrovačke Vidre nazočnima su se obratili Nikša Borovac iz tvrtke Borovac i Petrica Šanje iz Skalina. I Borovac i Šanje zahvalili su se svima, a posebno svojim djelatnicima naglasivši kako bez njih ne bi bilo ni ovog priznanja.

-Ovo priznanje nam daje zamah za buduće poslovne korake. Nadamo se da ćemo se širiti, zapošljavati nove mlade kao i do sada, educirati ih da bismo mogli održati kvalitetu kakvu imamo. Nadamo se da će nam ovo okruženje pomoći i imati malo više sluha za nas, jer je danas teško biti poduzetnik u ovim okolnostima, te nas na neki način porezno rasteretiti – rekla je među ostalim Petrica Šanje.

Predsjednica ŽK Dubrovnik Terezina Orlić ovom je prigodom podsjetila na rezultate gospodarstva u prošloj godini. Trgovačka društva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji poslovala su pozitivno s preko 11 milijardi ukupnog prihoda i 586 milijuna kuna konsolidirane dobiti. U strukturi ukupnih prihoda na prvom mjestu je pružanje smještaja i priprema i usluživanje hrane, hoteli i restorani uz učešće od 26 posto. Također je najveća dobit ostvarena upravo u ovom sektoru s učešćem od 33 posto ukupne dobiti.

-S ovim rezultatima smo zadovoljni, a 2018. godina koja je uskoro iza nas bila je jako dobra i sigurna sam da će financijski rezultati biti još bolji od onih koje smo ostvarili prethodne godine – rekla je Orlić i nastavila:
-Kad je već turizam naš najunosniji sektor, a od toga naravno ne bježimo, pitam se koliko smo ovaj sektor iskoristili kao tržište za lokalne, hrvatske proizvode, hrvatski dizajn, hrvatske usluge u globalu. Odgovor za sada nije zadovoljavajući, nismo ga dobro iskoristili, no nije ni danas kasno krenuti strateški promišljati – rekla je Orlić, osvrnuvši se i na nedostatak radne snage.

-Poduzetnici nemaju izbora, najviše je pogođen sektor građevinarstva i turizma. Na ovaj problem treba djelovati odmah. Nekoliko puta smo apelirali da se tržište radne snage otvori do kraja. Promjene na tržištu su danas brze, na njih treba odmah odgovoriti kako ne bismo izgubili korak s konkurencijom – istaknula je Terezina Orlić, a o istom je problemu govorio i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević naglasivši prvo kako je Plaketa Zlatna kuna najprestižnija gospodarska nagrada u Republici Hrvatskoj za koju treba zadovoljiti više od 20 strogih poslovnih kriterija.

-Hrvatskoj su potrebne snažne investicije u turizmu. Rak rana hrvatskog turizma i gospodarstva predstavlja problem deficita kvalitetne radne snage. Prema sadašnjim procjenama iduće sezone trebat će nam više od 35 tisuća radnika, a nećemo preko noći uspjeti riješiti posljedice loše obrazovne politike. Stoga od Vlade tražimo veću brzinu i efikasnost kod preuzimanja strane radne snage – rekao je Kovačević dodavši kako jedna od mjera treba biti i rasterećenje poduzetnika i plaća.

Na svečanosti nazočnima su se obratili i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te zamjenik župana Joško Cebalo, kao i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, koji je podsjetio na još neobnovljene župske hotelske kapacitete u Kuparima i Platu, dodavši kako predratne turističke brojke nisu imperativ ni cilj, ali će se ova općina za koju godinu moći pohvaliti kvalitetom i izvrsnosti.

 

Pročitajte još

[FOTO] RAZBACANO UZ MAGISTRALU Smeće s pogledom na Grad

Dulist

[FOTOGALERIJA] U ČAST BRANITELJA Pogledajte rafale koji su danas preletjeli Hrvatsku

Dulist

ŽUTO UPOZORENJE Promjena vremena donosi oblake i kišu

Dulist