Kultura

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

izlozba

U kampusu Sveučilišta svečano je otvorena izložba “Slika koja govori: dizajn, razvoj i ikonski status poznatih talijanskih brendova”, rezultat suradnje Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Veleposlanstva Republike Italije u Republici Hrvatskoj.

Kroz 20 izloženih panela posjetitelji će, do 16. svibnja, imati priliku istražiti evoluciju vizualnog identiteta nekih od najvažnijih talijanskih brendova u sektorima hrane i pića, automobilske industrije i mode poput Algide, Camparija, Ferrera, Martinija , Ferrarija, Lamborghinija, Maseratija, Bulgarija, Guccija, Versacea i drugih. Izložba ilustrira i djelatnost dva ugledna talijanska dizajnera, Armanda Teste i Achillea i Piera Giacoma Castiglionija.

Izložbu je otvorila zamjenica veleposlanika Italije u Zagrebu Valeria Baistrocchi koja je je istaknula važnost suradnje i dodala kako je Dubrovnik peti hrvatski grad u kojem Veleposlanstvo može ponosno predstaviti javnosti tradiciju, inovativnost, izvrsnost i eleganciju talijanskog dizajna i priče koje iza njega stoje: ‘Važno je spomenuti da je 2023. godine Italija bila prvi trgovački partner Hrvatske, a program međugranične suradnje Interreg Italija- Hrvatska najveći je takav program u kojem sudjeluje Hrvatska. Ne samo na trgovačkoj razini, nego i na onoj akademsko- istraživačkoj, bilateralni odnosi između naše dvije zemlje su izvrsni.’

Pročelnik Odjela za umjetnost i restauraciju doc. art. Joško Bogdanović istaknuo je kako je izložba putovanje u svijet talijanskog dizajna čiji su brendovi, od mode do automobilske industrije, postali simboli stila i elegancije.

Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nebojša Stojčić je naglasio kako Sveučilište ima izvrsnu suradnju s talijanskim institucijama, što je posebno vidljivo kroz suradnju sa Sveučilištem u Palermu čiji Double Degree sveučilišni diplomski studij upisuje već sedmu generaciju studenata. Osvrnuo se i na značaj talijanskih gospodarstvenika za drvnu industriju i druge sektore, te na temu cirkularne ekonomije i važnost recikliranja resursa.

Pročitajte još

ZAGREPČANIN ANTONIO AGOSTINI ‘POJAČANJE’ U TEATRU Ispunjenje mojih najdivnijih snova

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO] NOVI PROGRAM FA LINĐO Ivančan: ‘U pregovorima smo za nešto veliko…’

Dulist

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist