Kultura

[FOTO] Otvorena izložba ‘Držićeva staklena rapsodija’

[FOTO] Otvorena izložba 'Držićeva staklena rapsodija'

Izložba polaznika višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle ‘Držićeva staklena rapsodija’ održana je u srijedu 14. lipnja u 2. lađi Lazareta.

‘Držićeva staklena rapsodija’ predstavlja oslikane staklene kompozicije koji se sastoje od tri panela na postamentu što se vizualno prožimaju stvarajući jedinstveno umjetničko djelo. Pod vodstvom mentorice radionice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, dvadeset i jedan polaznik je osmislio i razradio vlastitu kompoziciju.

– Na izloženim radovima polaznika radionice ‘Držićeva staklena rapsodija’ našli su se razni likovi iz Držićevih djela, ali i sam Marin Držić prikazan u ambijentima u kojima je boravio, u Gradu i Rijeci dubrovačkoj uz koju se vezuje i njegov nadimak Vidra. Likovi su prikazani u renesansnoj odjeći, okruženi karakterističnom dubrovačkom arhitekturom i idiličnom prirodom. Žarke boje oživljuju površinu pojedinih stakala pridajući im stanovitu dubinu, dok u kompoziciji tri stakla prikazi postaju slojeviti i trodimenzionalni te ožive poput Držićevih riječi u ustima glumaca na pozornici. Izložba prikazuje ‘izvrsne stvari’ koje u Domu Marina Držića ‘nijesu se dosle činile’. Ona ne svjedoči samo o kreativnosti polaznika likovne radionice, kroz nju se ocrtava duh najvećeg hrvatskog komediografa čije stvaralaštvo i danas inspirira umjetnike raznih profila – navodi u tekstu kataloga izložbe kustosica Doma Marina Držića Valerija Jurjević.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist