Grad

[FOTO] ODRŽANO ELAFITSKO HODOČAŠĆE Domobrani se prisjetili Željka Kulišića koji je ovaj projekt iznio na svojim leđima

[FOTO] ODRŽANO ELAFITSKO HODOČAŠĆE Domobrani se prisjetili Željka Kulišića koji je ovaj projekt iznio na svojim leđima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Udruga hrvatski domobran Dubrovnik ovog je utorka organizirala već tradicionalno Elafitsko hodočašće (brodočašće).

Prva postaja hodočašća bila je otok Daksa. Uz prisustvo gradske i županijske vlasti te predstavnike Udruge Daksa 1944/45 i domobrana, Udruga je položila vijence i zapalila svijeće za 53 ekshumiranih sugrađana koji su s noći 24./25.10.1944. odvedeni i ubijeni.

Druga postaja bio je otok Jakljan, mjesto ubojstva 214 razvojačenih njemačkih vojnika u svibnju i lipnju 1945. godine. Na otoku Jakljanu prisjetili su se i rano preminulog predsjednika Željka Kulišića koji je ovaj projekt iznio na svojim leđima. Vijence i svijeće položili su predstavnici Grada, Županije i članovi udruge Daksa 44/45 i domobrani.

Treća postaja bila je mjesto Slano mjesto ubojstva četvoro mještana u listopadu 1944. godine. Vijence i svijeće položili su predstavnici grada, županije i Općine Primorje te predstavnici Udruge Daksa i domobrana. Duhovni dio hodočašća na otoku Daksi i Jakljanu predvodio je fra. Nediljko Jerkan i u Slanome fra. Stipan Klarić koji je predvodio misno slavlje za sve ubijene u crkvi sv. Jeronima.

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist