Grad

Andro Vlahušić: ‘Dovesti snimanje serije ‘Kuća Zmajeva’ u Dubrovnik najvažniji je promotivni gradski projekt!’

Game of Thrones Andro Vlahušić

Pred dva dana održana je svjetska promocija prve epizode HBO-ove serije House of Dragons, Kuća Zmajeva, nastavak serije Igre prijestolja. Prema izvješćima svih značajnih svjetskih medija, prva epizoda postigla je nevjerojatan uspjeh i postala najgledanija HBO-ova serija ikada nadmašujući i svoga prethodnika Igru prijestolja. Prema službenim izvještajima HBO-a, prvu epizodu u Sjedinjenim Američkim Državama gledalo je 9.98 milijuna obitelji, a u Velikoj Britaniji 1.39 milijuna domaćinstava. Ujedno je najgledanija serija u brojnim europskim zemljama, Latinskoj Americi, Australiji, Kanadi. Prva sezona Kuće Zmajeva snimila je deset epizoda, a pripreme za snimanje druge sezone su u tijeku – uz kratki uvod priopćenje šalje nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić. Zbog čega je bitno dovesti ‘House of Dragon’ u Dubrovnik? Zbog promocije, ističe, a u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti analizira i zašto.

Pred jedanaest godina doveo sam snimanje Game of Thronesa u Dubrovnik, omogućivši HBO maksimalnu gradsku potporu za snimanje Igara prijestolja u razdoblju od sedam godina. Dubrovnik je postao filmski King’s Landing, Kraljev grudobran, glavni grad kraljevstva i središnje mjesto snimanje serije. Kao građani Dubrovnika imali smo nesagledive koristi od snimanja Igara prijestolja u Dubrovniku, a pozitivni efekti vide se i ove sezone. Prema studiji Instituta za javne financije, koju je naručilo Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar iz 2019. godine, Igre prijestolja donijele su Dubrovniku najmanje tri miljarde kuna.
Pred tri dana u Jutarnjem listu objavljen je intervju sa producentom i scenaristom Kuće Zmajeva gospodinom Ryan J. Condalom u kome on kaže ‘Nismo imali love za Dubrovnik’ i to je jedini razlog zašto se serija Kuća zmajeva, nastavak serije Igre prijestolja nije snimala u Dubrovniku.

Zaraditi kako kaže Ministarstvo kulture i Institut za javne financije najmanje tri miljarde kuna od Igara prijestolja, a ne pružiti svu potrebnu logističku pomoć HBOu za snimanje serije Kuća zmajeva zvuči nerazumno. Dubrovnik može postati ekskluzivni svjetski filmski studio na otvorenome, što smo bili godinama, snimajući Igre Prijestolja, Ratove zvijezda i Robin Hood.

Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture trebaju uložiti značajne napore kako bi se serija House of Dragons, Kuća Zmajeva nastavila snimati u Dubrovniku, iskonskom Kraljevu Grudobranu.

• Kao najvažniju mjeru treba staviti van snage Pravilnik o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik, koji je nažalost postao Pravilnik o zabrani snimanja filmova i serija u Dubrovniku.

• Već za narednu sezonu otvoriti Muzej filma u Dubrovniku u kome bi se na moderan, multimedijalni način pokazali svi filmovi i serije snimane u zadnjih stotinu godina u Dubrovniku.

• Osnovati samostalno povjerenstvo ili Agenciju za promociju Dubrovnika kao filmskoga središta.

• Okupiti brojne dubrovačke profesionalce u gradu, Hrvatskoj i svijetu koji se bave produkcijom ili promocijom filmova i serija u jedinstveno udruženje.

Andro Vlahušić , nezavisni Gradski vijećnik

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist