Aktualno

FOTO Održana komemoracija za Margit Cetinić

FOTO Održana komemoracija za Margit Cetinić

Komemoracijom u dvorani Ivana Pavla II. u četvrtak u podne obitelj, prijatelji i kolege oprostili su se od preminule profesorice Margit Cetinić.

-Margit Cetinić bila je vrsna žena, dobra supruga i majka, stručna nastavnica na glazbenoj školi, plodna skladateljica i dugogodišnja orguljašica i voditeljica katedralnog pjevačkog zbora, vrlo aktivna suradnica u kulturnom i društvenom životu grada i županije, praktična vjernica i zaslužna djelatnica u katedralnoj župi. Bila je ne samo vrsna, nego i hrabra i jaka žena, koja se u životnim kušnjama i pod obiteljskim križevima nije predavala ni klonula, već je junački i uspravno stajala poput svjetionika na morskoj pučini. Sve do zadnjeg dana davala je iz kuće s bolesničke postelje upute svojim pjevačima te pravila programe za njihove nastupe. Odpočinula je od svojih trudova, nakon što je više od godinu dana neizlječive bolesti prošla sve teške terapije i proces dugog umiranja, ali s pogledom na križ na kojem je Onaj kome je povjerovala. Pratit će je djela njezina, jer je svojom osobnošću, neizmjernom ljubavlju i bespoštednim zalaganjem kao nastavnica u školi te živom vjerom utisnula dubok pečat u povijest našeg grada i mjesne crkve te zauzela mjesto među najzaslužnijim osobama svog doba – izjavio je tom prilikom katedralni župnik don Stanko Lasić.

Prigodnim riječima od Margit Cetinić oprostili su se i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, gradonačelnik Mato Franković te ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić, a pročitano je I pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Margit Cetinić rođena je u Budimpešti 14. rujna 1947. godine, odakle se već 1948. preselila u Dubrovnik, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Muzičku akademiju završila je 1970. godine u Zagrebu, nakon čega je dobila mjesto nastavnice u glazbenoj školi u Dubrovniku, gdje je ostala sve do umirovljenja, kao predavač svih teoretskih predmeta i korepetitorica pjevačima.

U katedralnom pjevačkom zboru počela je pjevati s majkom kad joj je bilo samo 8 godina, a 1977. godine službeno je na molbu biskupa Severina Perneka preuzela vođenje katedralnim zborom. Njenom radu i rezultatu svjedočili smo na nedjeljnim misama i drugim svečanim prigodama. U najtežim vremenima Domovinskog rata, kad je grad bio pod opsadom i granatama, Cetinić je uspijevala okupiti pjevače na misama, obilaziti skloništa i ljudima pružati nadu.

Posljednjih tridesetak godina zbor dubrovačke Katedrale prekoračio je crkveni prag te sudjelovao na proslavama i manifestacijama grada. Poziv na mnogobrojna gostovanja u domovini i inozemstvu najbolje govore o kvaliteti katedralnog zbora. Da bi pomladila zbor 1980. godine osnovala je Katedralne madrigaliste. Zbor ne pjeva samo u Katedrali, nego i prigodno i u drugim dubrovačkim crkvama, a svake nedjelje u crkvi sv. Vlaha. Program je obuhvatio više od tisuću raznih glazbenih brojeva, tradicionalnih godišnjih koncerata o Svetom Vlahu, Velikom Tjednu, Velikoj Gospi, Kristu Kralju i Božiću. Zbor je nastupio u nizu gradova i marijanskih svetišta, a dvaput pred papom sv. Ivanom Pavlom II. te u Bruxellesu u Europskom parlamentu.

Za njezin rad papa Benedikt XVI. odlikovao ju je 2009. godine Odličjem Svetog Križa ‘Pro Ecclesia et Pontefice’, a 2016. godine dobila je Nagradu za životno djelo Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist