Aktualno

[FOTO] OBRTNIČKA ŠKOLA DOBILA AUTO Bolja praksa za buduće automehaničare

[FOTO] OBRTNIČKA ŠKOLA DOBILA AUTO Bolja praksa za buduće automehaničare

Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik bogatija je za još jedno vozilo, a koje će služiti mladim automehaničarima u njihovom daljnjem praktičnom obrazovanju.

Radi se o automobilu marke Alfa Romeo koju su donirala Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Udruženje obrtnika Dubrovnik. Primopredaja vozila odvila se u četvrtak ujutro u školskoj radionici automobila za izobrazbu učenika, automehaničara u blizini škole.

Nastavnik stručne skupine predmeta i praktične nastave Željko Prce istaknuo je kako će se korištenjem ovog vozila, koje je prerađeno u učilo, odnosno sredstvo za praktičnu obuku, učenici moći susresti i naučiti osnovama dijagnostike.

[FOTO] OBRTNIČKA ŠKOLA DOBILA AUTO Bolja praksa za buduće automehaničare

-U autu se nalazi simulator grešaka kojim simuliramo određenu grešku, i djeca moraju kroz vježbu pronaći grešku i način kako je otkloniti – naglasio je.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić istaknuo je kako sva obrtnička zanimanja u svom nastavnom planu i programu imaju praktičnu nastavu.

[FOTO] OBRTNIČKA ŠKOLA DOBILA AUTO Bolja praksa za buduće automehaničare

-Jedan dio praktične nastave odvija se u tvrtkama, a jedan dio u školi. Školski dio praktične nastave danas je vrlo bitan. Nastojimo opremiti školu svim suvremenim učilima, i ovo je jedan takav primjer. Opremili smo manje-više sva naša zanimanja – od elektroinstalatera, elektromehaničara do vodinstalatera, dok su automehaničari ‘najzahtjevniji’ po pitanju cijene i tehnologije opreme. Prošle godine smo dobili didaktičke panele u razredu za stručnu, teorijsku nastavu, a ovo je jedan dio za praktičnu nastavu gdje će učenici moći vježbati dijagnostiku kvarova na učilu, specijaliziranom vozilu prerađenom za tu namjenu – rekao je Mandić.

Predsjednica Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić ističe kako je misija Obrtničke komore podržavati struku i obrtnička zanimanja. Nije bilo dvojbe, kako će, sponzorirati ovo vozilo.

[FOTO] OBRTNIČKA ŠKOLA DOBILA AUTO Bolja praksa za buduće automehaničare

-Mislim da smo uspjeli destigmatizitati obrtnička zanimanja. Sve više djece upisuje ta zanimanja te roditelji imaju razumijevanja prema tome – kazala je Farčić.

Sve veći interes za obrtnička zanimanja
Inače, interes za upis u Obrtničku i tehničku školu je poprilično narastao. Ravnatelj Mandić i ističe kako se takvom ‘trendu’ svjedoči proteklih nekoliko godina. Ove je godine najviše zanimanja bilo za smjerove kozmetičar, automehaničar i elektromehaničar te elektroinstalater.

-Tijekom prvih par dana upisa, popunili smo sva naša zanimanja. Najvažniji razlog tomu je zato što učenici, kad završe ova zanimanja, mogu biti uspješni obrtnici koji mogu riješiti svoju egzistenciju na jednostavniji način, nego neke druge struke. Mijenja se interes što nam je drago. Također, mi nastojimo školu opremiti tako da dajemo učenicima adekvatna znanja, a to je da mogu raditi s tehnologijama koje su danas u uporabi – naglasio je Mandić. Nastoje učiniti školu atraktivnom kroz različite programe i Erasmus.

-Samo prošle godine naših 60 učenika je bilo na stručnoj praksi u Španjolskoj i Njemačkoj. Već će dva učenika elektroinstalatera, u sklopu ovogodišnjeg Erasmususa, ići na dvomjesečnu praksu u Frankfurtu. Radit će u izvrsnoj tvrtki i steći znanja koja bi teško dobili u Dubrovniku.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist