Sport

[FOTO] Obilježena stota obljetnica osnivanja Plivačkog kluba Jug

[FOTO] Obilježena stota obljetnica osnivanja Plivačkog kluba Jug

Prije sto godina osnovan je Plivački klub Jug. Tim povodom u subotu navečer održana je svečanost proslave stotog rođendana ovog dubrovačkog kluba. Bogata je i sjajna povijest Juga, kojom se ponosi, ne samo Grad, nego i cijela Lijepa naša. Prije točno sto godina zbog potrebe posla, u Dubrovnik je došao Rudi Reš, slavni plivač, na čiju se inicijativu krajem 1923. u sklopu Športskog kluba Jug osnovala plivačka sekcija. Potporu osnivanju plivačke sekcije dali su tadašnji članovi Uprave športskoga kluba Jug Tonći Nardelli, dugogodišnji predsjednik Juga i Pero Kolić, zajedno s Rešom, koji je neumorno tražio mlade talente. Bio je ovo trojac koji je utemeljio početak sportske organizacije kluba i plivačke sekcije. Prvo plivačko natjecanje Rudi Reš je organizirao u kolovozu 1923. u uvali Šulić. Na samom početku programa, otpjevana je himna Republike Hrvatske u izvedbi klape Kaše.
Čestitku za stoti rođendan PK Jug uputio je predsjednik kluba Tomislav Luburić.
– Plivački klub nas je okupio večeras u stotoj godini postojanja. Plivanje je tradicionalni dubrovački sport, a klub Jug od svog osnutka do danas, a tako će i bez sumnje ubuduće ponosno predstavljati Grad Dubrovnik, tradiciju i ljubav za Danče, Porat i naš Gruž. Ova velika obljetnica upisuje se zlatnim slovima u povijest kluba koji nezaustavljivo kroči stopama besmrtnosti odgajajući buduće plivačke prvake. Hvala svima koji su pridonijeli jednim zaveslajem, jednom isplivanom utrkom ili jednom osvojenoj medaljom u ovih sto godina kluba. Hvala svima upravama koje su kroz godine djelovanja kluba stvorile uvjete brojnoj djeci da ostvare svoj plivački san – istaknuo je Tomislav Luburić.
Predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović čestitao je, kako navodi, prvih sto godina osnivanja kluba i naglasio je da su ostvareni rezultati fenomenalni. Poručio je mladim nada da samo nastave jednakim putem k ostvarivanju rezultata, tijekom kojih će uvijek imati veliku podršku Dubrovačkog saveza športova, kao i Grada Dubrovnika.
– Vjerujem da ćemo već u sljedećoj obljetnici, 101. godini itekako proslaviti velike medalje i veliki napredak kluba – kazao je Maro Kapović.
Tajnik Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Dragić naglasio je kako je obilježavanje sto godina uspješnog rada rijetkost, stoga je čestitao svim prisutnima i poručio da nastave istim tempom prema uspjehu.
U ime Grada Dubrovnika čestitku je uputila pročelnica Matilda Krile Prkoča, a u ime Dubrovačko-neretvanske županije pročelnica Anita Kunica Jelčić. Predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Josip Varvodić čestitao je prvih sto godina i zahvalio se na svim uspjesima Plivačkog kluba Jug na domaćoj sceni. Stoti rođendan Plivačkom klubu Jug čestitao je i predsjednik Europske plivačke federacije, Antonio da Silva.
Predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Željan Konsuo izrazio je veliko zadovoljstvo što može čestitati prvih sto godina osnivanja Plivačkog klub Jug i naglasio kako su vaterpolski i plivački klub prvih pedeset godina postojanja bili zajednički klub. Također je istaknuo kako je veliko bogatstvo ova dva kluba i arhivska građa u Sponzi, u kojoj su dokumentirani svi važni povijesni podatci.
Dramski umjetnik Kazališta Marina Držića Edi Jertec svojim je nastupom oživio lik Pera Kolića, suvremenika Rudija Reša, jednog od osnivača Plivačkog kluba, nakon čega je prikazan prigodni film u čast velike stote obljetnice, autora Davora Buconića.
– Ispisana je velika povijest velikoga kluba. Ovo je film o klubu koji je sastavni dio vaše mladosti i Grada Dubrovnika. Ako smo napravili dobar film, to recite svima naglas, a ako smo napravili manje dobar film, to recite sama nama. Uživajte u njemu – istaknuo je Davor Buconić.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist