DuList IN

FOTO Milijunta posjetiteljica zidina došla s kruzera

zidine milijunta posjetiteljica 131016 7

Therese Kunze iz Njemačke milijunta je posjetiteljica dubrovačkih zidina, a ovaj rekord prvi put u povijesti ostvaren je u četvrtak u ranim poslijepodnevnim satima.

Po prvi put u povijesti prodana je milijunta karata tijekom jedne godine za dubrovačke zidine, a sretnu posjetiteljicu na prigodnoj svečanosti dočekao je tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić.
Kunze je u Dubrovnik stigla brodom u pratnji svoje bake Siegrid Bahr, a novinarima je kratko poručila kako je sretna, ali i u žurbi.
– U Dubrovnik smo stigli na brodu na kružnim putovanjima ”Aida”, i imamo malo slobodnog vremena. Želimo što prije obići zidine –  rekla je kratko novinarima Kunze.
Tajnik DPDS-a Denis Orlić ovom prilikom je istaknuo kako je ovo ‘slatko-gorka’ svečanost jer UNESCO-ve smjernice predviđaju do osam tisuća posjetitelja dnevno u povijesnoj jezgri Dubrovnika.
– Ove godine očekujemo oko milijun i 100 tisuća posjetitelja. Ovo je prvi put u povijesti otkad se zidine eksploatiraju na ovaj način da je milijun ljudi u jednoj godini prešlo preko njih. Ovo je ‘slatko-gorka’ prigoda jer UNESCO kaže da bi trebalo biti osam tisuća posjetitelja dnevno, a ne pođu baš svi koji dođu u Grad na zidine. Ove godine je dnevni rekord bio nešto više od desetak tisuća ljudi – rekao je Orlić te dodao kako su iz DPDS-a zabrinuti zbog tog trenda te kako je to jedan od razloga najavljenog podizanja cijena od sljedeće godine.
Od sljedeće godine karta za dubrovačke zidine stajat će, umjesto 120 kuna, 150 kuna. Osim pojedinačnih karata, od 1. siječnja 2017. poskupjet će i ulaznice za djecu, studente, branitelje i invalide s 30 na 50 kuna, a toliko će stajati i pojedinačna ulaznica za tvrđavu Lovrjenac.

Pročitajte još

UDRUGA MLADIH ORLANDO SLAVI 25 GODINA U srijedu i četvrtak pravi rock spektakli

Dulist

Antonio Lujak producent i glumac u filmu u kojem glumi i Eric Roberts

Dulist

U MLINIMA Storytelling event ‘Priče iz ljetnikovca – umijeće preživljavanja’

Dulist