Aktualno

FOTO/LAPADSKA ŠKOLA Franković i Žalac u obilasku nove sportske dvorane

FOTO/LAPADSKA ŠKOLA Franković i Žalac u obilasku nove sportske dvorane

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima i u pratnji ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac obišao je u utorak obnovljenu školsku sportsku dvoranu Osnovne škole Lapad.

Cjelovita obnova dvorane je trajala od listopada prošle godine do početka veljače 2019. godine, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od dva milijuna kuna.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo inače prva EU škola koju je Grad Dubrovnik temeljito obnovio europskim sredstvima, a investicija je bila vrijedna ukupnih 11 milijuna kuna.

-Ova gradska uprava odmah je na početku svoga mandata stavila jasan cilj, a to je postizanje pedagoških standarda u predškolskim ustanovama, uvođenje jednosmjenske nastave u svim školama i energetska obnova svih škola sredstvima iz EU fondova – rekao je Franković. Naglasio je kako će služiti svim ostalim budućim generacijama dubrovačkih sportaša. Zaželio im je uspješno razvijanje sposobnosti i uspješno predstavljanje grad u raznim sportovima. U ovoj godini će se, ističe, provesti dvije energetske obnove dviju škola i vrtića. ‘Pokazujemo put i namjeru kojom ova gradska uprava ide, cijeneći prračunska sredstva, ali i koristeći maksimalno EU sredstva’, poručio je.

Dvorana OŠ Lapad bila je u jako lošem stanju i krov je prijetio urušavanjem pa je stoga odlučeno da nije sigurna za odvijanje daljnje nastave. Provedenom ekspertizom stanja krovne konstrukcije utvrđena je nužnost hitne sanacije. Ministrica Gabrijela Žalac rekla je kako je iz nacionalnih sredstava putem programa ‘Regionalni i razvojni projekti’ sufinancirana obnova sportske dvorane ‘prvenstveno zbog sigurnosti 888 učenika’.

-Kako Grad Dubrovnik nije imao zatvorenu financijsku konstrukciju, a obzirom na žurnost sanacije i rekonstrukcije, Ministarstvo je odobrilo sufinanciranje ovog projekta. Izdvojeno je milijun i 26 tisuća za rekontrukciju krova čime je pola ukupne vrijednosti ‘otišlo ‘ na krovište. Duboko sam uvjerena kako će dječica uživati u sportskoj dvorani i obnovljenoj školi i kako ćemo u budućnosti financirati više ovakvih sportskih objekata – istaknula je.

Provedena je razgradnja i uklanjanje montažnih ploča ravnog krova i glavnih krovnih nosača te izgradnja novih glavnih krovnih nosača, novih armirano-betonskih greda iznad prozora i novih armirano-betonskih stupova; energetska obnova dvorane i UV otporna hidroizolacija, postavljen novi parket i ugrađena nova rasvjeta i ventilacija.

Ministarstvo je sa 2.451.571,50 kuna bespovratnih sredstava prethodno sudjelovalo i u projektu energetske obnove OŠ Lapad, prvom projektu u obrazovanju koji je sufinanciran sredstvima EU fondova. Kroz sufinanciranje projekta energetske obnove i cjelovite rekonstrukcije školske dvorane, ukupna sredstva MRRFEU-a za OŠ Lapad iznose 4.451.571,50 kuna. Uz navedena sredstva MRRFEU-a, projekt energetske obnove OŠ Lapad sufinanciralo je i Ministarstvo graditeljstva iznosom od 2.722.749,00 kuna).

Pročitajte još

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist

NIKOLINA FARČIĆ O DUBINI: Izlazili smo im u susret. Dužni su TUP-u više od 38 tisuća eura

Dulist