Kultura

[FOTO] IZLOŽBA KOJU SMO SVI ČEKALI Nikolina Šimunović: ‘Uživam što u svom Gradu predstavljam novi ciklus’

Ovu izložbu sam radila u protekle tri godine i drago mi je da se predstavljam u svom Gradu. Imam užasnu tremu… – rekla je na početku svoga govora akademska slikarica Nikolina Šimunović te je nakon toga dobila zasluženi pljesak. Ovog je četvrtka otvorena njena izložba ‘Lapis lazuli’, inače prva izložba nakon toliko dugo vremena, točnije od ljeta, na kojoj možemo vidjeti ljude kako uživaju, bez maski uz prigodni domjenak.


-Uživam što sam u svom Gradu izložila novi ciklus. Radujem se što ću to podijeliti s vama – naglasila je Šimunović.
Dubrovačka povjesničarka književnosti i književna kritičarka Katja Bakija je istaknula kako je Umjetničku galeriju zaokupilo zavodljivo, magično i očaravajuće plavetnilo akademske slikarice Nikoline Šimunović.
-Sve se to događa u svečanoj prigodi obilježavanja 20. godišnjice njenog umjetničkog rada. Plava boja, lapis lazuli, poludragog kamena, smatrana je kroz povijest slikarstva kraljevskom bojom. Danas dakako nema svoje duboko simbolično značenje, ali na kreacijama Nikoline Šimunović priziva beskrajnost, neprolaznost i vječnost. To je upravo težnja svih umjetnika pa i naše autorice – ostaviti trag u vremenu, na neki način nadmudriti, prevariti prolaznost vremena – rekla je Bakija.

Šimunović se gradskoj publici predstavila s recentnim djelima nastalim isključivo za ovaj ambijent te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije.

Kako stoji u katalogu izložbe, njena djela su ‘zrcala vanjštine turobnih ili dobrih vremena, a ponekad su odrazi unutarnjih stanja’ te su uglavnom nastala u kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj ‘slijepac vodi slijepoga’ dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim ‘zatvaranjem’ uz stalno prisutnu traumu od mogućnosti ponovne trešnje.

Također, ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su ‘napučena’ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.

– Nikolinina djela nastala kroz umjerenu spontanost, rasadnik su za organski rast jedinstvenih oblika koji se granaju u fino kultivirano slikarstvo. Baš onakvo kakvo bi moglo niknuti iz ladanjskih ambijenata okolice rodnog joj Grada. Poznato je da je kultura ladanja ukorijenjena u dokolici, vremenu slobodnom za stvaralaštvo i samodjelatnost kojom se čovjek ostvaruje i djelatno potvrđuje kao slobodno biće. U vlastitom ostvarivanju i potvrđivanju, umjetnica u osobnim ‘ladanjskim’ prostorima stvara ‘lirsku ugođajnost’, najupečatljiviju karakteristiku vlastite umjetnosti. Izostajanje konkretnih tema ne sprječava bujanje formi koje svojim preklapanjem, transparencijama, prodiranjima slojeva boja, sveukupnom nježnošću, uvlače gledatelja u sklad uljuljane i mekane ekspresije. Takva meditativnost u djelu ogledava se upravo u privlačnim i nenametljivim detaljima utopljenima u ono plavetnilo prema kojem su se otvarali perivoji dubrovačkih ljetnikovaca – zapisala je kustosica izložbe Anita Ruso.

‘Lapis lazulijem’ Nikoline Šimunović, na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik otvorena je sezona otvaranja izložbi ove kulturne ustanove Grada Dubrovnik te ju je moguće razgledati do 18. srpnja 2021. godine.

Pročitajte još

[‘KRVAVA SVADBA’] Poetski stilizirani jezik Federica Garcíe Lorce prvi put na Igrama

Dulist

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

[ČAROLIJA ZA DJECU!] Premijera glazbeno-scenskog djela Čudesna šuma na Lovrjencu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija