Kultura

[FOTO] HRVATI UJEDINJENI KRAVATOM ‘Svaka knjiga koja nas spaja ima spomeničku vrijednost’

Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige ‘Hrvati ujedinjeni kravatom’ upriličeno je u četvrtak na američkom koledžu Rochester Institute of Technology. Na otvorenju su govorili autorica knjige Branka Bezić Filipović, nakladnik Zoran Bošković, predsjednica Američko hrvatskog kongresa Nada Pritisanac Matulich, dok je gradonačelnik Mato Franković svečano otvorio navedenu izložbu.

Poticaj za ove susrete i programe koji promiču hrvatski identitet i kulturu bilo je jače povezivanje Hrvata i njihovih potomaka izvan Republike Hrvatske s domovinom radi suradnje na kulturnom, obrazovnom, sportskom, gospodarskom i svim ostalim razinama, ali i kako bi iseljeništvo posebnim pijetetom odalo počast i zahvalilo hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu.

– Najljepša hvala svima koji su sudjelovali na ovom projektu. Hvala Gradu Dubrovniku i svim institucijama koje su briljantno odradile svaki korak ovog projekta, za koji smo željeli da krene upravo iz Dubrovnika. Radilo smo prvotno na umrežavanju svih hrvatskih organizacija, a kada smo to napravili, bilo je vrlo jednostavno ‘pokupiti’ cijeli svijet u jedno, dobiti kravate za muškarce te marame i šalove za žene. Iz toga je naša čarobnica Branka složila jednu prekrasnu izložbu, a u hodu smo napravili i knjigu – istaknula je predsjednica Američko hrvatskog kongresa Nada Pritisanac Matulich.

Nakladnik Zoran Bošković ukratko je predstavio autoricu Bezić Filipović i rekao što ova knjiga predstavlja.
-Ovo je jedanaesta autoričina knjiga, fetive Splićanke, koja je nakon gimnazije, diplomirala engleski i španjolski jezik. Do umirovljenja 2020. godine bila je voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Ni u mirovini, gospođa Bezić ne miruje, a rad na svojim knjigama potvrda je njenog znanstvenog i stručnog nemira koje potiče na nova istraživanja i otkrića, koja donosi hrvatskoj publici. Svaka knjiga koja nas ujedinjuje ima spomeničku vrijednost. Ova knjiga predstavlja svakog pojedinca koji kravatu zamišlja kao poveznicu svega što nas je spojilo tijekom burne i bogate povijesti Hrvatske – naglasio je nakladnik Zoran Bošković.

Autorica knjige Branka Bezić Filipović je naglasila kako joj je iznimno drago što knjiga okupila veliki broj ljudi te se nada kako će mlade generacije naučiti da je Hrvatska domovina kravate.
-Knjiga je ogledni primjerak koji ćemo, nadam se, nositi po svijetu i sveučilištima da bi naučili mlade generacije u drugim zemljama da je Hrvatska domovina kravate. Knjiga je podijeljena na povijesni dio, gdje su osobe iz iseljeništva raspoređene po kontinentima, a drugi dio vezan je uz poruke budućim generacijama – rekla je autorica Branka Bezić Filipović, koji naglašava kako se rado odazvala pozivu na sudjelovanje u ovom projektu.

Gradonačelnik je službeno otvorio izložbu uz iskazivanje zadovoljstva što je Hrvatsko iseljeništvo pokrenulo ovaj projekt kako bi približili dijasporu i domovinu. Idući dan, 9. lipnja najavljena je premijera dokumentarnog filma ‘Billich: Iza platna’, redatelja Stevea Ravića kada počinju 22. susreti pjesnika iseljenika koji će okupiti pjesnike koji stvaraju na hrvatskom s pet kontinenata na raznim manifestacijama.

Zahvalnicu za sudjelovanje u projektu ‘Hrvati ujedinjeni kravatama’ dobili su Zvonko Milas u ime Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Mato Franković u ime Grada Dubrovnika, Rochester Institute of Technology Croatia, HMI – podružnica Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, udruga Deša, SebastianArt, Navigato Travel i Studentski dom.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist