Kultura

FOTO Fotografske ‘preokupacije’ Marka Ercegovića na jednom mjestu

‘Pokazujem / Gdje mi živimo’ izložba Marka Ercegovića, fotografa grada trajno nastanjenog u Zagrebu svojevrsan je zbir autorovih ranijih fotografskih serija – ‘Pokazujem’: Začarani, Golub na grani, Male promjene, Ding…, ‘Gdje mi živimo’ iz 2015. godine te recentne serije fotografija ‘Sloboda me plaši’.

Od ove subote, pa sve do 6. svibnja, možete ju pogledati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika gdje je od večeras izložena.

Kustosica izložbe je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik pa su tako ona i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović na večerašnjem otvaranju istaknuli nekoliko crtica o izložbi i radu ovog eminentnog fotografa mlađe generacije.

Njegov rad karakterizira specifična poetika svakodnevnice koja se očituje u fragmentarnosti i fragilnosti zahvaćenog prizora, kao i u neobičnom, ambivalentnom pozicioniranju promatrača naspram narativnog diskursa fotografije. Marku Ercegoviću je strana bilo koja vrsta deklarativnosti i direktna angažiranost fotografije, pa čak izbjegava i signale određenog mjesta iako su prizori koje bilježi neodvojivo vezani s ambijentom u kojem boravi i kojemu kontinuirano opipava bilo. Konstantne fotografove preokupacije, kao što su priroda u relaciji prema urbanom okolišu, kolektivni rituali poput kupanja u moru ili igre, a osobito umjetnikova usmjerenost na sitne i fragilne, naizgled nebitne stvari, u konačnici gotovo skrivene u fotografskom kadru (što je ključno npr. za seriju Male promjene), provlače se kroz sve predstavljene serije.


Marko Ercegović rođen je 1975. godine u Dubrovniku gdje je završio Opću Gimnaziju. Diplomirao je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom.
Dobitnik je nekoliko istaknutih priznanja, a njegov je umjetnički rad predstavljan na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu. Objavio je i šest fotografskih knjiga.

Pročitajte još

Splitski virtuozi nastupili u Gradu

Dulist

Upoznajte svakodnevicu života ‘zlatnog doba’ Dubrovnika!

Dulist

‘RUKAMA SLOŽENO’ Učenici predstavili svoje umjetničke radove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija