DuList IN

FOTO/FESTIVAL ZNANOSTI Ivica Đilović pokazao koja se kemija krije iza boja

FOTO/FESTIVAL ZNANOSTI Ivica Đilović pokazao koja se kemija krije iza boja

‘Kemija boja’ naziv je predavanja koje je ovog petka u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održao doc. dr. sc. Ivica Đilović.

Boje su, naime, upravo i središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti pa su ovom prigodom učenici i brojni mališani imali priliku uz zanimjive pokuse proučiti kako boje nastaju, kako razni indikatori poput fenolftaleina mogu mijenjati lužine i baze te ostale kemikalije. Mališani su se poigrali lužinama i modrom galicom kojima su ‘mućkajući’ mijenjali boje.

-Ima li uopće boje ako nema svjetlosti? Svjetlost ne možemo vidjeti ako se negdje ne reflektira ili rasprši. Naš planet je toliko poseban, a atsmosfera nam je puna lijepih i čarobnih molekula koje naš svijet čine obojenim. S bojama, točnije pigmentima, igramo se od pamtivijeka. Zašto su Fenićani voljeli volke? Što je lapis lazuli? Kako su boje učinile kemiju i fiziku boljom? Promjene koje krase našu svakodnevicu kemijske su reakcije koje upravljaju našim tijelima, mislima, susretima – naglasio je Đilović, a pojasnio je i učenicima građu atoma.

Koje je sve zanimljive pokuse Đilović izveo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist