Grad

FOTO Dubrovnik dobio prvu ‘Pametnu ulicu’

pametna ulica 210316 1

U Dubrovniku je danas otvorena prva ‘Pametna ulica’ u Hrvatskoj koja s nizom inovativnih tehnoloških rješenja pridonosi kvaliteti gradske i turističke infrastrukture, istaknuli su na otvaranju ulice, odnosno Obale Stjepana Radića predstavnici Grada Dubrovnika i HT-a.

‘Pametna ulica’ je otvorena u sklopu pilot projekta Dubrovnik Pametni grad/Smart City ukupno vrijednog više od 1,5 milijuna kuna, a koji je uvod u slične projekte u još nekim gradovima u Hrvatskoj.
U ulici se nalazi multifunkcionlana senzorska javna rasvjeta te različite tehnologije (optički linkovi, 4G i wi-8 mreže) kojima je moguć besplatan bežični pristup internetu (wifi) velike brzine (50 Mbit/s).
Tu je i novo prometno rješenje s kamerama za ‘detekciju’ prekršaja, kao i prva takve vrste u Hrvatskoj inovativna parkirna tehnologija koja automatski prepoznaje vozila i bez kontaktno vrši naplatu parkiranja te putem smartphone aplikacije informira vozače o stanju zauzeća parkinga.
Uoči otvaranja ulice dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković potpisali su ugovor o suradnji u projektu kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture 2020, čemu pridonosi i HT-ov projekt Smart City, rečeno je na otvaranju ulice.
-U Dubrovnik ćemo s ponosom domaćim i stranim partnerima predstavljati tehnološke inovacije i rješenja koja povezana mijenjaju i unapređuju kvalitetu života građana i turista – rekao je on.
Gradonačelnik Vlahušić poručio je da će pametna ulici pridonijeti rješavanju problema poput gužvi u gradu i traženja parking mjesta, te podići kvalitetu života uz energetske i financijske uštede za Grad.
-U suradnji s HT-om u projektu Dubrovnik Smart City pametna rješenja proširit ćemo na cijeli Dubrovnik – rekao je Vlahušić te dodao kako će se projekt evaluirati nakon šest mjeseci.
Dodao je i kako se do kraja ove sezone planiraju uvesti senzori na parkirna mjesta oko Grada, a do sljedećeg ljeta u cijelom Dubrovniku.
Otvorenju ulice u Dubrovniku su prisustvovali i stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja Deutsche Telekoma (DT) Ralf Nejedl, koji je naglasio da DT radi na nekoliko smart projekata u Europi u sklopu njihove integrirane paneuropske mreže.
Osim Cisca partneri HT-a u tom projektu su još tvrtke Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense itd.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist