Aktualno

[FOTO] Dubrovčani učili kako smanjiti rizik od katastrofa

[FOTO] Dubrovčani učili kako smanjiti rizik od katastrofa

Edukativna akcija ‘Usvoji znanja da šteta bude manja’ održala se ove srijede u Gospinom polju. Učenici, nastavnici i građani su se upoznali s edukacijskim modelima potresa, poplave i erozije kao i prijetnjama i neočekivanim situacijama. Istovremeno su dobili informacije kako i sami mogu doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa. Među njima su bili učenici Osnovne škole Montovjerna, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik te Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

Svi su oni vrlo aktivno sudjelovali u prezentacijama pokazujući zavidnu razinu znanja o preventivnim mjerama koje ublažavaju posljedice katastrofa.

-Učenici su danas kroz prikaze poplave, potresa i erozije imali priliku stvoriti životniju sliku o ovim prirodnim pojavama i što je još važnije naučiti što treba činiti da bi se posljedice katastrofa ublažile. Prirodne katastrofe zapravo ne postoje. Priroda ima svoje zakonitosti. Zahvaljujući i klimatskim promjenama danas je prijetnji više, neke su nove, nekima smo više izloženi, a hoće li doći do katastrofe ovisi o ljudima i tome što smo napravili i kako smo se pripremili za prijetnju. Priroda radi svoje, a na nama je da i mi napravimo svoje, od pojedinca do društva u cjelini – rekla je voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić. Istaknula je kako je na dubrovačkom području posebno važno uputiti djecu i građane na to kako možemo spriječiti posljedice potresa, kako potres djeluje, što čovjek može napraviti da ne dođe do rušenja i zbog čega se ne moramo bojati potresa ako gradimo zgrade na siguran način.

-Također, bujične poplave su postale naša svakodnevica, a na nama je zadatak da urbanu sredinu prilagodimo tome da može apsorbirati količinu vode koja dolazi. To nisu nerješivi problemi, samo ih treba prepoznati i raditi na prevenciji – zaključila je Miličić.

Svi sudionici su dobili korisne edukacijske materijale uz pomoć kojih se mogu dodatno informirati o ovaj važnoj životnoj temi.

Projektom ‘Na putu do smanjenja rizika od katastrofa’ educira se djecu i javnost o mogućnostima smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe okolišnim izazovima te sposobnosti reagiranja kako bi se izbjegla stradanja ljudi i štete. Usvojenim znanjem i pripremljenošću građani mogu utjecati na rizike te izbjeći i smanjiti stradanja i štete.

Kampanja, koja obuhvaća 21 grad u Hrvatskoj, dio je projekta “Na putu smanjenja rizika od katastrofa”, sufinanciranog sredstvima Europskih fondova, a provodi ga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj je projekta educirati javnost o važnosti smanjenja rizika od katastrofa.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vrijednost projekta je 1.925.406,64 EUR.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

U DUBROVNIKU Pretragom kuće 43-godišnjaka pronađen laboratorij za uzgoj ‘trave’

Dulist

[FOTO] DOBRE VIJESTI Provozali smo se ‘Neboderkom’ s Tatjanom Puljizević!

Nora Di Leo

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist