Kultura

[FOTO] DUBROVAČKA RAPSODIJA Romana Milutin Fabris ispisala je priču Igara od pedesetih do danas

otvorenje izlozbe dubrovacka rapsodija romana milutin fabris foto ivan pozniak 0

‘Dubrovačka rapsodija’, izložba dubrovkinje Romane Milutin Fabris, otvorena je u atriju palače Sponza. Izložba je inspirirana jedinstvenošću Grada te su radovi posvećeni Dubrovniku, slikarskom motivu koji joj je obilježio cijelu karijeru.

Pred velikim brojem okupljenih, prof. Antun Sbutega izrazio je čast što može govoriti na otvorenju izložbe, kako zbog Romane Milutin Fabris, tako i zbog Dubrovnika i Dubrovačkih igara, ali i palače Sponza.

– Dubrovnik u Romaninu slikarstvu idealni je grad, Atlantida koja je uspjela preživjeti sve svoje povijesne i prirodne kataklizme kojih je bilo dosta u istoriji Dubrovnika. Izuzetno je dobro pogođen i naziv izložbe jer Romanine su slike zaista jedna rapsodija, ne samo vizualnih ugođaja, već istovremeno možemo čuti muziku i poeziju, te osjetiti miris mora i cvijeća – naveo je prof. Sbutega.

– Slikarica neumorno nastavlja svoj umjetnički dijalog s Gradom, ne samo sredstvima osebujnog izričaja, već i pobudama novih kreativnih kristalno čistih izazova – istaknuo je još u najavi o postavu ugledni kulturni djelatnik Andrija Seifried, a tijekom otvorenja je rekao da su slike umjetnice bilješka jednog vremena.

– Pomno prateći Dubrovačke ljetne igre od pedesetih sve do danas, Romana je ispisala jednu cijelu priču o glumcima s kojima se družila i o komadima koji su izvođeni. Tako da nisu slike samo za gledanje i dekoraciju, već su i bilješka jednog vremena. Romana, hvala ti – rekao je Seifried.

– Počašćeni smo da možemo producirati ovu izložbu koja govori o memoriji Grada i o memoriji Igara. To sjećanje na velike ljude, od kojih mnogi nažalost nisu među nama, nas oplemenjuje. Ponekad je sjećanje jedino što nam preostaje, ali večeras uživajmo u kreaciji i životu – navela je Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, proglasivši izložbu otvorenom.

Suvremena hrvatska likovna umjetnica Romana Milutin Fabris, rođena je 1941. godine u Dubrovniku. Završila je Školu za primjenjenu umjetnost u Splitu i Zagrebu kod profesora Kaštelančića, Tolića i Zuppe, a pohađala je i Akademiju primijenjene umjetnosti u Beogradu. Likovnu umjetnost diplomirala je na Internationle Sommerakademia für bildende Knust u Salzburgu gdje je radila u majstorskoj radionici Oskara Kokoschke. Od 1962. godine, kada je imala svoju prvu samostalnu izložbu (palača Sponza), održala je preko stotinu samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bila je sudionica i prestižnih skupnih izložbi.

Pored slikarstva podjednako uspješno se bavi i tapiserijom, a njezini radovi nalaze se u brojnim muzejima, galerijama, privatnim zbirkama i javnim prostorima diljem svijeta. Jedno od najdražih autorskih djela umjetnice u javnim prostorima, velika je tapiserija u Gradskoj kavani, a njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla II. izložena je u muzeju u Vatikanu. Danas živi i stvara svoja umjetnička djela u Dubrovniku.

Izložbu ‘Dubrovačka rapsodija’ moguće je razgledati svakog dana do 13. kolovoza, od 18 do 21 sati u atriju palače Sponza.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist