Kultura

[FOTO] ČAROLIJA TEKSTILA Predstavljen do sad nepoznat dio fundusa Etnografskog muzeja

Izložba Dubrovačkih muzeja „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ koja je nastala u koautorstvu viših kustosa Ivice Kipre, Barbare Margaretić i Branke Hajdić, otvorena je večeras u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“. Likovni postav potpisuje Kristina Mirošević, Bonsenjo kreativna agencija, a autor tehničkog postava je Željko Ćatić.
Široj javnosti izložbom je predstavljen bogat i do sada nepoznat dio fundusa s brojnim i jedinstvenim primjercima tradicijskog ruha i rukotvorstva s područja Hrvatske i jugoistočne Europe, s čime se dubrovački Etnografski muzej stavlja „uz bok“ mnogim europskim muzejima koji u svojim fundusima i zbirkama čuvaju predmete iz kulturne baštine čovječanstva. Izložba je strukturirana u tri izložbena segmenta. Prvi obrađuje alate, tehnike obrade sirovina i tehonologiju proizvodnje različitih tekstilija te posoblje, torbe i ogrtače. Drugi dio predstavlja tradicijsko ruho s područja Hrvatske uključujući sve povijesne faze njegova oblikovanja, kao i razne sastavnice koje su ocrtale nacionalnu kulturu odijevanja. Treći segment obuhvaća nešto širi kontekst odijevanja nastao pod utjecajem različitih kultura i stilskih epoha na razmeđu istoka i zapada.
Predstavljeno je i 27 primjeraka tradicijskog ruha s područja Hrvatske i jugoistočne Europe te 30 različitih i očuvanih primjeraka svečanih oglavlja koji prate životni ciklus pojedinca. Pored toga, izložen je i velik broj pojedinačnih odjevnih predmeta sukladno kroju, funkciji i materijalu.
Na otvaranju izložbe koja ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 30. lipnja 2024. govorili su autori Ivica Kipre, Barbara Margaretić i Branka Hajdić, dok ju je otvorila pročelnica za kulturu Grada Dubrovnika dr. sc. Julijana Antić Brautović.

 

Foto Grad Dubrovnik/Dubrovački muzeji

Pročitajte još

‘KOLENDE U DUBROVAČKOM PRIMORJU’ Predavanje Ivice Kipre i Mata Katičića u Slanom

Dulist

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA O životinjskom svijetu u književnom stvaralaštvu Marina Držića

Dulist