DuList IN

FESTA OD SMOKAVA Pročitajte ukusni recept i sami pripravite marmeladu!

eko omblici smokve 8

Danas je po lijepom i sunčanom danu održana u Eko parku Ombla u Mokošici pored velikih krošnjastih smokava prepunih zrelih plodova ‘Festa od smokava’.

Osim što su mladi eko aktivisti Eko Omblići & Zeleno Sunce brali smokve, jedan dio za jesti (većina ih baš ne voli jesti), drugi dio su brali za pravljenje marmelade od smokava po receptu naših baka iz Rijeke dubrovačke, a on je vrlo jednostavan – kažu Eko Omblići.

Recept za riječku marmeladu od smokava :
-2, 3 kg zrelih plodova zelenih smokava (bijelih i crnih)
-2 lemuna i to domaća, neprskana (može i naranče ali domaće)
-malo kanjele, ožicu dvije domaćeg prošeka ili kojeg drugog domaćeg likera od ruža ili rogača

Cukar ne treba jer su smokve same pune cukara!

Priprema :
Smokvama dignuti peteljke, podijeliti ih na četvrtine i staviti u lonac kuhati, izrezati lemune (prethodno im iscijediti sok i spremiti za poslije) na sitne kockice i staviti sa smokvama. Kuhati marmeladu uz stalno miješanje i to drvenom kuhačom! Miješati sve dok se marmelada ne počne odvajati od dna lonca. Na kraju dodati sok od dva lemuna, malo likera i malo kanjele…
Pripremiti staklene tegle prokuhane u vreloj vodi (prokuhati i poklopce) i odmah stavljati marmeladu ali ne do vrha… Potom teglice okrenuti naopako da iziđe zrak a onda sve pokriti krpom dok se ne ohladi. Spremiti pune teglice na tamno i hladno mjesto i koristiti nakon par dana! U slast! Smokve su rajsko voće i kraljice kasnog ljeta, stoga uživajte u ovim zdravim plodovima!

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić