DuList IN

FESTA OD SMOKAVA Pročitajte ukusni recept i sami pripravite marmeladu!

FESTA OD SMOKAVA Pročitajte ukusni recept i sami pripravite marmeladu!

Danas je po lijepom i sunčanom danu održana u Eko parku Ombla u Mokošici pored velikih krošnjastih smokava prepunih zrelih plodova ‘Festa od smokava’.

Osim što su mladi eko aktivisti Eko Omblići & Zeleno Sunce brali smokve, jedan dio za jesti (većina ih baš ne voli jesti), drugi dio su brali za pravljenje marmelade od smokava po receptu naših baka iz Rijeke dubrovačke, a on je vrlo jednostavan – kažu Eko Omblići.

Recept za riječku marmeladu od smokava :
-2, 3 kg zrelih plodova zelenih smokava (bijelih i crnih)
-2 lemuna i to domaća, neprskana (može i naranče ali domaće)
-malo kanjele, ožicu dvije domaćeg prošeka ili kojeg drugog domaćeg likera od ruža ili rogača

Cukar ne treba jer su smokve same pune cukara!

Priprema :
Smokvama dignuti peteljke, podijeliti ih na četvrtine i staviti u lonac kuhati, izrezati lemune (prethodno im iscijediti sok i spremiti za poslije) na sitne kockice i staviti sa smokvama. Kuhati marmeladu uz stalno miješanje i to drvenom kuhačom! Miješati sve dok se marmelada ne počne odvajati od dna lonca. Na kraju dodati sok od dva lemuna, malo likera i malo kanjele…
Pripremiti staklene tegle prokuhane u vreloj vodi (prokuhati i poklopce) i odmah stavljati marmeladu ali ne do vrha… Potom teglice okrenuti naopako da iziđe zrak a onda sve pokriti krpom dok se ne ohladi. Spremiti pune teglice na tamno i hladno mjesto i koristiti nakon par dana! U slast! Smokve su rajsko voće i kraljice kasnog ljeta, stoga uživajte u ovim zdravim plodovima!

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović