Kultura

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

velika scena kmd

U Kazalište Marina Držića krajem tjedna stižu nova zanimljiva gostovanja.

“Na dnu oceana postoje neki svjetovi” Arterarij kazališta izvest će se na Sceni Bursa u petak u 20 sati i u subotu u 18 sati. Riječ je o autorskom projektu Romana Nikolića u suradnji s glumcima Anitom Matić Delić i Franom Maškovićem te dramaturginjom Oljom Lozicom. Predstava je nastala prema motivima Euripidove “Medeje”. Glavni protagonisti ove predstave, kao i u originalnom predlošku, i dalje su Jazon i Medeja. No, u viziji i režiji Romana Nikolića, Medeja više nije čarobnica, kćerka kolhidskog kralja Ejeta, niti je Jazon vođa Argonauta. U suvremenom svijetu oni su jedan uobičajen bračni par s dvoje djece koji žive u obiteljskoj kući. No, poput Euripidovih junaka, oni su također i bračni par čija je „ljubav“ spletom akumuliranih životnih iskustava dovela oboje do točke loma, točnije do razilaženja u viziji budućnosti. – O. Lozica

U subotu u 20 sati na Veliku scenu stiže “Španjolski komad” Teatra FAKin. U predstavi Dražena Krešića pratimo sudbinu majke Pilar u koju je zaljubljen udovac Fernan, upravitelj zgrada, te njezinih kćeri Aurelije i Nurie, obje glumice. Doduše, jedna je slavna filmska glumica koja osvaja nagrade na crvenom tepihu, a druga igra u opskurnim kazalištima izvan grada. Uz Mariana, Aurelijina muža koji se pod teškim teretom života odao alkoholu i letargiji, ni druga lica ove sapunice nisu neopterećena životom svagdašnjim. I iako im se ne događaju ne znamo kakve grandiozne stvari, oni svoje osobne drame shvaćaju jako ozbiljno, iz čega proizlazi sva komika, potkrijepljena vrsnom glumačkom igrom ovog ansambla. Igraju: Alma Prica, Sreten Mokrović, Sara Stanić, Ana Vučak Veljača i Matija Čigir.

Za početak sljedećeg tjedna očekuje vas putovanje u svijet francuskih šansona. U ponedjeljak u 20 sati u sklopu Dana Frankofonije nastupit će kazališni sastav Jef. Sastav Jef čine tri vrsna glumca i glazbenika: Joël (vokal), Alain (klavir) i Damien (harmonika) čija je izvedba puno više od običnog tribute banda. JEF ne kopira niti ne imitira već prožima svoju interpretaciju bezvremenskih šansona istom količinom emocija koja je proslavila velikog Jacquesa Brela. U intimi jednostavnog glazbeno scenskog spektakla, glazbenici će dubrovačku publiku podsjetiti na neke od najvećih Brelovih hitova kao što su „Amsterdam“, „Ne me quitte pas“ i „Mathilde“. Koncert će se održati u suradnji s Francuskom alijansom Dubrovnik.

Ulaznice se mogu kupiti online putem platforme ulaznice.hr ili na blagajni kazališta. Rezervacije su moguće telefonom na 020 321 088 ili na e-mail blagajna@kmd.hr.

Pročitajte još

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist