Grad

Evo što je povjerenik Bosnić proširio, dodao, izbrisao…

Maketa golfa

Iako je Visoki upravni sud RH još krajem studenog 2014. godine donio pravomoćnu presudu kojom se ukida odluka iz 2006. godine kojom je tadašnji povjerenik Vlade, HDZ-ov Želimir Bosnić izmijenio prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije, i dalje je nepoznata sudbina svih izmjena koje su tada eksprenom unesene u prostorno-plansku dokumentaciju.

Odnosi se to ponajprije na projekt izgradnje golfa na Srđu, kojemu je povjerenik Vlade proširio obuhvat sa 100 na 310 hektara. No, odluka Visokog upravnog suda poljuljala je i brojne druge projekte poput Čemprijesa na Šipanu, poluotoka Bat u Zatonu… Bosnić je, naime, 8. svibnja 2006. godine primjerice u Konavlima tadašnju golf zonu povećao s 59 na 80 hektara, dok je na otoku Šipanu na predjelu Čemprijesa omogućena izgradnja niza objekata do 1500 ležajeva.

Odluka je, dakle, donesena još krajem studenog prošle godine, no i danas je nejasno što ona točno znači. Prema jednima ukidanje odluke povjerenika Bosnića s danom donošenja presude (28. studeni 2014. godine) znači da svi daljnji dokumenti vezani uz nju vrijede samo od dana presude, odnosno kako nema retroaktivne primjene i poništenja prostornih planova, dok drugi tvrde kako je ukidanje isto što i poništenje, što zaista znači ukidanje prostornih planova i pad projekta golfa na Srđu.
Odgovore na sva pitanja koja su ostala visjeti u zraku trebala bi dati Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Zavod za prostorno planiranje koji će tek zatražiti konzultacije s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja (iste nisu bile zatražene zaključno s 9. siječnjem 2015.)

Konzultacije tek slijede
– Saznanja o Presudi Ministarstvo ima isključivo iz medija. Ukoliko Dubrovačko-neretvanska županija, u čijoj je nadležnosti konkretno postupanje, bude imala nedoumica u postupanju, za očekivati je da će se za pomoć obratiti Ministarstvu. Do sada se Županija u tom smislu nije obratila Ministarstva. Ukoliko zamolba za stručnom pomoći dođe u Ministarstvo na nju ćemo se odazvati i pružiti kolegama u Županiji svu stručnu i pravnu pomoć koja će im trebati – odgovoreno nam je prošlog tjedna iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Da konzulatcije još nisu zatražene, rekla nam je i ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Marina Oreb.
– Visoki upravni sud ukinuo je Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. U ovom trenutku ne možemo konkretnije odgovoriti na postavljena pitanja osim da ćemo zatražiti konzultacije s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i utvrditi kako prevladati ovu situaciju. Nakon toga, prema naputku Ministarstva ćemo postupiti kako glede Prostornog plana Županije, tako i glede prostornih planova užeg obuhvata – odgovor je koji smo dobili od Marine Oreb. Naime, zanimalo nas je hoće li se i na koji način odluka Viskog upravnog suda odraziti na županijski Prostorni plan, ali i na planove nižeg reda, te što će se konkretno dogoditi s projektom golfa na Srđu, odnosno urbanističkim planom uređenja za to područje, a koji je nastao na temelju poništene odluke Želimira Bosnića.
I dok javnost čeka odgovore o sudbini prostornih planova, evo na koje su se zone i infrastrukturne zahvate odnosile povjerenikove izmjene:

Bosnićeve izmjene su…
U Konavlima, Župi dubrovačkoj, Dubrovniku, Dubrovačkom primorju, Zažablju, Kuli norinskoj i Pojezerju planirana je po jedna nova poslovna/proizvodna zona, a u Stonu dvije nove poslovne zone. Postojeće poslovne zone u Opuzenu, Orebiću, Blatu i Veloj Luci povjerenik je korigirao, dok je na Lastovu izbrisan jedan istražni prostor mineralne sirovine.
U Dubrovniku, Dubrovačkom primorju, Lumbardi, Slivnom, Stonu, Trpnju, Konavlima i Lastovu planirane su po jedna turistička zona, u Pločama i na Mljetu dvije, te na Korčuli i Župi dubrovačkoj po tri turističke zone. Navedene zone, ističe Marina Oreb, nisu isključivo nove jer su bile ucrtane u grafici, a ovim Izmjenama i dopunama te zone su upisane i u tablice Odredbi.
Nadalje, u Opuzenu i Pločama postojeće turističke zone na ušću su planirane kao zone u istraživanju, dok je u Dubrovačkom primorju, Janjini ina Lastovu po jedna postojeća zona bila smanjena površinski ili kapacitetom ili preoblikovana. U Dubrovniku dvije su zone proširene, dok je jedna prebačena iz naselja u izdvojenu zonu izvan naselja kao i dvije postojeće zone u Blatu. U Konavlima za dvije zone povećan je obuhvat, u Orebiću jedna zona je usklađena sa stvarnim stanjem, jednoj je povećan kapacitet, a u Veloj Luci dvije zone su povećane površinom i kapacitetom. U Župi su zone usklađene s u međuvremenu donesenim PPUO Župe imenom, površinom i kapacitetom. Po jedna turistička zona izbrisana je u Blatu, Lumbardi, Orebiću i Slivnu, a luke nautičkog turizma, iako su bile sve ucrtane u grafičkom prikazu, Izmjenama i dopunama su nabrojane u Odredbama, dodana je luka nautičkog turizma u Janskoj i Orebiću te je ucrtana luka otvorena za javni promet u Pupnatskoj luci.
Na širem području polja Jezero po zahtjevu HAC-a planiran je alternativni pravac – koridor u istraživanju trase JJAC koja prolazi sjeverno od polja Jezero i ima spoj s koridorom Vc na području Kobiljače (interregionalni čvor) te se dalje preko čvora Ploče pruža prema Dubrovniku. Nova zračna luka planirana je u Dubrovačkom primorju, kao i interventni heliodrom na Mljetu.
Što će se sve dalje događati, znat će se očito tek nakon konzultacija s nadležnim Ministarstvom, a do tada…

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist