Politika

EU IZBORI: KOGA SU BIRALI DUBROVČANI? Šuica dobila 598 glasova, Legaz 58

suica legaz

Za nama su, kako smo jučer izvještavali, izbori hrvatskih predstavnika u Europski parlament. Najviše mandata, njih šest ,osvojio je HDZ- Slijedi SDP s četiri mandata, dok su Domovinski pokret i Možemo! Osvojili po jedan mandat. No, svakako treba spomenuti jako slab odaziv birača. Na birališta je, prema još uvijek nepotpunim rezultatima, izašlo 21,34 posto birača. U našoj županiji pravo glasa iskoristilo je 24 posto glasača, dok je u samom Dubrovniku taj postotak na 19,29.
U Dubrovniku je HDZ dobio najveći broj glasova. Ovu je stranku tako na glasačkom listiću zaokružilo 2763 dubrovačka birača ili 39,69 posto. Za SDP s koalicijskim partnerima glasalo je 1.671 naš sugrađanin ili 24 posto. Slijedi DP s 567 glasova (8,14 posto), Most s 361 glasom, Možemo! S 345, dok su Pravo i pravda dobili 230 glasova. IDS s partnerima u Dubrovniku je dobio 209 glasova, Kandidacijska lista Nina Skočak 184 glasa, a OIP 132 glasa. Ričard nezavisni dobio je povjerenje 98 naših sugrađana, za HSU je bilo 95 građana, DA je na 70 glasova, a Ladislav Iličić na njih 65. Radnička fronta dobila je povjerenje 34 birača, dok su Pokret za životinje i koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU dobili po 25 glasova. SIP je na 16 glasova, a Agrarna stranka na njih 15.
Nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković u Dubrovniku je dobio više glasova nego bivša dubrovačka gradonnačelnica Dubravka Šuica. Omjer je 844:598 u korist Plenkovića. Biljana Borzan dobila je najviše preferencijalnih glasova Dubrovčana s liste koalicije SDP-a. Za nju je, naime, glasovalo 559 naših sugrađana. Penava je ispred DP-a dobio u gradu tek 78 glasova, dok je s ove liste ‘pomeo’ Stephen Nikola Bartulica s 333 glasa.
Osim Šuice, Dubrovnik je imao na listama za EU parlament još jednog svog predstavnika. Riječ je o profesoru Igoru Legazu, predsjedniku Udruge Divlja liga vaterpolo, koji je bio na listi Dalmatinske akcije. U gradu je dobio 58 glasova.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist