Aktualno

EPIDEMIJA GRIPE U županiji od prosinca 2017. do danas više od tisuću oboljelih

EPIDEMIJA GRIPE U županiji od prosinca 2017. do danas više od tisuću oboljelih

Od sredine prosinca 2017. godine, kada su u Metkoviću registrirani prvi oboljeli od gripe na području županije, do 11. veljače 2018. godine Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1069 oboljelih, objavljeno je na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-U Službi za mikrobiologiju Zavoda imunukromatografskim pretragama je izoliran tip virus gripe tip B u većine oboljelih, dok je samo u nekoliko slučajeva dokazan i virus gripe tip A. Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, znatno je veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza – ističe voditelj Službe za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić.

Prema podacima dobivenim sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 5800 osoba.

-Veseli što je ove godine vladao nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe, gotovo 1000 osoba više nego prošle godine. Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih desetak godina u županiji cijepili i do 15 000 osoba – smatra dr. Ljubić.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (389), zatim Dubrovnik (353), Ploče (176) i Korčula (89). Početak epidemije na području naše županije najprije je zahvatio žitelje doline Neretve, da bi sada najveći broj oboljelih bio prijavljen na području Dubrovnika i okolice. Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako je najveći broj oboljelih u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe.

-Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja – ističe dr. Ljubić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj zaključno s 11. veljače 2018. službeno je ukupno registrirano 39 825 oboljelih od gripe, od čega je 8 111 stiglo u posljednjem tjednu prijavljivanja. To upućuje na postizanje platoa epidemije koji obično traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist