Grad

Dvadeset godina prijateljstva između Dubrovnika i Bad Homburga

Dvadeset godina prijateljstva između Dubrovnika i Bad Homburga

U prigodi obilježavanja dvadesete godišnjice prijateljstva između Grada Dubrovnika i Bad Homburga, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž posjetili su njemački grad prijatelj, prenose iz Grada Dubrovnika.

U posjetu su boravili i počasni građanin grada Bad Homburga Niko Pavlović, predstavnici Folklornog ansambla “Linđo” s ravnateljem Vlahom Kljunkom, JVP Dubrovački vatrogasci uz zapovjednika Stjepka Krilanovića te u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika Božo Burić.

U Vatrogasnoj postaji Bad Homburga, u čast prijateljstva dugog dva stoljeća, priređena je danas Njemačko–hrvatska večer koju je uveličao nastup FA “Linđo”.

Prijem izaslanstva Grada Dubrovnika priređen je u gradskoj vijećnici Bad Homburga u petak, nakon čega je održana svečanost dodjele Večernjakove domovnice, godišnje nagrade koja se dodjeljuje najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan granica svoje domovine.

Tom prilikom predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica obratio se svim prisutnima iskazavši pritom zadovoljstvo zbog partnerstva i izvrsne suradnje koja traje dugi niz godina.

-Ova obljetnica dugogodišnjeg prijateljstva ujedno je i jedna od najznačajniijih hrvatskih iseljeničkih manifestacija koja okuplja brojne predstavnike hrvatskih zajednica ovdje u Njemačkoj, kao i ostalih udruga i klubova različitih usmjerenja. Današnji dan poseban je i dokazuje mogu slobodno kazati neraskidivu vezu između Grada Dubrovnika i Bad Homburga još od razdoblja Domovinskog rata u kojem je Hrvatska pretrpjela iznimna stradanja i štete materijalne prirode. U tim teškim i okrutnim danima, ali i onim postratnim snažna je bila uloga njemačkog grada Bad Homburga, ali i gospođe Olge Stoss koja je svojim doprinosom i humanitarnim zalaganjem pokazala veliko srce i za što joj je u konačnici dodijeljena Nagrada Grada Dubrovnika. Njezina težnja za solidarnošću i empatijom kao i zamjetna odlučnost gospođe Stoss i danas su vrijedni našeg divljenja – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Potrebica.

Osvrnuo se i na brojne realizirane projekte koji su, kako je naglasio, dokaz plodonosne suradnje i interesa za upoznavanjem te stvaranjem novih inicijativa posebice u kontekstu razmjene mladih, organiziranja edukativno – zabavnih, sportskih i glazbenih programa. Zahvalio se predstavnicima Grada Bad Homburga i gospođi Olgi Stoss na potpori koji su pridonijeli značajnim ostvarenjima usmjerenim prema djelatnostima dubrovačkog kraja.

-Upravo zahvaljujući dobrotvorki Olgi Stoss na Osojniku je 2018. otvoren vatrogasni dom za koji je prikupljeno 1,7 milijuna kuna. Zahvaljujući nesebičnosti i angažiranosti gospođa Stoss imenovana je kumom prvog dubrovačkog vatrogasnog broda “Orlando” nabavljenog 2019. godine u svrhu bolje opremljenost interventnih službi na moru. Spomenut ću i značajnu donaciju u iznosu od 514 tisuća kuna od strane udruge „Kroatienhilfe Hochtaunus“putem koje je Ženski učenički dom Paola di Rosa dobio nove solarne panele – dodao je Potrebica.

Svoje obraćanje završio je riječima zahvale prema svima koji su ulagali napore u pogledu njegovanja prijateljstva, očuvanja odnosa i produbljivanja veza kojim se osiguravaju i promiču kvalitetni odnosi između Hrvatske i Njemačke.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović