Crna kronika

DVA SPAŠAVANJA U JEDNOM DANU Poruka HGSS-a: Radije kupite roze ‘labud-luftiće’

DVA SPAŠAVANJA U JEDNOM DANU Poruka HGSS-a: Radije kupite roze 'labud-luftiće'

Hrvatska gorska služba spašavanja tijekom četvrtka 10. kolovoza imala je dvije intervencije na području Dubrovačko-neretvanske županije, a srećom obje su uspješno završene.

Prva intervencija dogodila se oko 12.15 sati kad je Županijskom centru 112 Dubrovnik stigao poziv za žurnu pomoć od građanina koji se nalazi na brdu Sveti Ilija iznad Orebića. Krenuo je iz Nakovnja pješke i u tom trenutku nije se osjećao dobro i nije se mogao sam vratiti.

Izvješćena je HGSS – stanica Orebić koja je izišla na teren sa dva pripadnika i jednim vozilom, pronašli su osobu, spustili je u Orebić i u 12.41 sati predali Hitnoj medicinskoj pomoći Orebić. Kako ističu orebićki HGSS-ovci, 54-godišnjak je pronađen dehidriran i iznemogao.

-Ovaj slučaj upozorava da i u slučaju dobre opremljenosti, obučenosti i iskustva izletnika, pri paklenim vrućinama kakve već tjednima vladaju jugom naše Domovine, ipak može doći do neugodnih situacija. Iako je iznemogli planinar u društvu prijatelja krenuo prema Svetom Iliji ranim jutrom oko 5 sati, iako su kod sebe imali skoro 5 l vode, iako su vični planini i solidno opremljeni, u povratku s iste uslijed enormnih temperatura osjetio je iznemoglost i grčeve u tijelu i nemogućnost sigurnog povratka te srećom postupio ispravno i pozvao pomoć. Ovo je već treći slučaj u desetak dana u okolici Orebića koji je zahtijevao intervenciju HGSS-a i koji su se srećom svi dobro završili – ističu orebićki HGSS-ovci.

-Temeljem današnjeg slučaja, sve dok traje ovaj pakao nemojte nikako ići u brdo, ma kako dobro bili opremljeni i obučeni, radije si kupite neki popularni roza labud-luftić i praćkajte se negdje u plićaku, pijuckajte nešto osvježavajuće i uživajte, realno mnogo bolja opcija od neke druge, recimo boravka u nekom frižideru – zaključuju orebićki HGSS-ovci.

Nekoliko sati kasnije posla su imali i njihovi kolege iz Dubrovnika. Točnije u 16.46 sati, Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je žuran poziv od stranog državljanina koji je u nevolji na brdu iznad Vitaljine.

Izvješćeni su HGSS Dubrovnik i OKC Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske koji su preuzeli traganje. Akcija spašavanja završena je u 20:30 sati, dvije osobe su pronađene na lokaciji od kojih je jedna zbrinuta od strane HMP Dubrovnik. U potrazi i spašavanju sudjelovalo je devet pripadnika HGSS stanica Dubrovnik s tri vozila.

Pročitajte još

TJEDAN NA CESTAMA Kažnjeno 156 ‘gasera’

Dulist

U GRUŽU Automobil udario pješakinju, prevezena u OB Dubrovnik

Dulist

PROŠLOTJEDNI REKORDER Vozio s 2,52 promila alkohola, dobio kaznu i ostao bez dozvole

Dulist