Aktualno

Dva maloljetna Hrvata uhićena zbog desničarskog terorizma u velikoj europskoj akciji

U operaciji protiv desničarskog terorizma, diljem Europe uhićeno je više osoba. Od sveukupnog broja uhićenih dvije su osobe uhićene u Hrvatskoj, priopćili su iz MUP-a.

– Eurojust i Europol podržali su nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama.

Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. studenog kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu.

Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola – u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

Belgija: Ured saveznog državnog tužitelja, Istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu, Savezna pravosudna policija Antwerpen
Hrvatska: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Služba terorizma Ravnateljstva policije
Italija: Državno odvjetništvo pri Sudu za maloljetnike Pijemonta i Doline Aosta te Ured javnog tužitelja Suda za maloljetnike u Salernu
Litva: Odjel za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije Ureda glavnog državnog odvjetnika; Litavski ured kriminalističke policije
Nizozemska: Ured nacionalnog javnog tužitelja u Rotterdamu, nacionalna policija
Rumnjska: nacionalna policija

Napomena: Dvije osobe su obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj te su obje maloljetne. S obzirom na njihovu dob, nismo u mogućnosti iznositi više informacija – stoji u priopćenju.

Pročitajte još

Ivica Ban: Osim starih kleveti i laži, što nam gradski HDZ može reći o ovome

Dulist

[FOTO] Adventska atmosfera uz Bosutske bećare na Vojnoviću

Dulist

MORH RASPISAO NATJEČAJ Primaju kandidate za vojnike/mornare i u Orebiću

Dulist