Kultura

Duo Rospigliosi: gitara i klavir za profesora Antu Skaramucu

epidaurus rospigliosi

U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu ovog četvrtka, 14. rujna, u Domu kulture u Cavtatu održat će se posebna večer – Equilibrium Sonorum, sve u sklopu 17. Epidaurus Cavtat festivala koji ulazi u svoju završnicu. Nastupa duo Rospigliosi – Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani na glasoviru. Večer počinje u 20 i 30 sati.

Profesor Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine, a brojni ga se Dubrovčani, bili njegovi učenici i kolege ili ne, s radošću sjećaju i pamte. Bio je omiljeni predavač u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a osim svoje uloge u obrazovanju, bio je i član Dubrovačkog gitarskog trija, zajedno s Franom Matušićem i Marojem Brčićem.

– Profesor Ante Skaramuca bio je istinski prijatelj moje obitelji, učenik moje majke Franice Krampus Vidović od samih početaka do svog formiranja u Dubrovniku. Godine 2008. u sklopu festivala organizirali smo prvu izložbu njegovih slika – iako nije volio izlagati! U svojoj plemenitosti nakon izložbe donirao je slike za humanitarnu akciju Epidaurus Cavtat festivala za pomoć životinjama na Žarkovici. Također, zanimljivo je dodati kako gitarist Lapo Vannucci, koji večeras nastupa u duu s Lucom Torrigianiem na klaviru, uvijek nastupa na gitari japanskog lutijera Masakija Sakuraija, no – večeras, samo za ovu priliku – na koncertu koji Epidaurus Cavtat festival posvećuje dragom prijatelju, dubrovačkom poznatom gitaristi, slikaru i pedagogu, svirat će ekskluzivno na gitari iz instrumentarija našeg neprežaljenog Ante. Hvala obitelji Skaramuca – naglasila je pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala pred ovu važnu večer.

Foto: Epidaurus festival

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist