Aktualno

Duo Đuzel i Opera Pannonica na Festivalu ‘Glazba i riječ’ u Cavtatu

Duo Đuzel i Opera Pannonica na Festivalu 'Glazba i riječ' u Cavtatu

Na Festivalu Glazba i riječ u Cavtatu ovog su se vikenda održala dva glazbena događaja.

U subotu u prepunom Domu kulture u Cavtatu, u čast cavtatskom tenoru Tinu Pattieri, opera Pannonica izvela je koncertnu verziju Mozartove opere Figarov pir. Nastupilo je deset međunarodnih opernih solista Berislav Jerković, Anja Papa, Marijo Krnić, Nika Boras (Hrvatska), Alice Putri (Indonezija), Danae Eleni (Poljska), Linette van der Merwe, Chris Mostert (Južna Afrika), Kevin Pančić (Srbija), Manos Christofakakis (Grčka), Ante Blažević (Hrvatska), klavirska pratnja i orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem dubrovačkog dirigenta Slobodana Begića. ‘Figarov pir’ je jedno od najpoznatijih Mozartovih komičnih opera prepuna ljudske istine, spletke i humora koji je ansambl uživljeno dočarao te je publika nagradila srdačnim i dugotrajnim pljeskom.

Opera Pannonica je operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka osnovan 2010. godine, koji okuplja glazbene umjetnike iz grada Osijeka, profesore glazbe te brojne goste iz zemlje i inozemstva (Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Južna Afrika, Njemačka, Italija, Izrael, Švicarska, Kanada…). Umjetnički ravnatelj ansambla je prof. dr. Berislav Jerković.

U nedjelju, prvi put na Festivalu Glazba i riječ u Domu kulture u Cavtatu publici se predstavio duo Đuzel. Trombonist Mate Đuzel i njegov brat pijanist Marijan Đuzel cavtatskoj publici su pripremili zanimljiv i ugodan program koju publika nema tako često priliku čuti. Program je sadržavao dijela C. M. von Webera, F. Chopina, E. Crespoa, A. Pryora te hrvatskog skladatelja NIkole Strmića.

Mate Đuzel je solo trombonist Orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Imotskom, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magistrirao je trombon 2018. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Jednu godinu studija proveo je i na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Dušana Kranjca.

Kao solist, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih možemo izdvojiti pobjedu na 53. tribini ‘Darko Lukić’ (2019.-2020.), kojom se zlatnim slovima upisao kao jedini trombonist pobjednik u više od pola stoljeća dugoj povijesti tribine. Četiri puta (2008., 2010., 2012., 2014.) je osvajao prve nagrade na Državnom natjecanju koje organizira Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga te mu je za iste dodijeljen Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Također je četiri puta (2007., 2009., 2011., 2013.) bio prvonagrađen na Međunarodnom natjecanju ‘Daleki akordi” te je dvaput (2007., 2009.) proglašen i apsolutnim pobjednikom natjecanja. Osvajao je prve nagrade i na natjecanjima ‘Bistrički zvukolik’ (2014.), ‘Woodwind & Brass’ (2015.) i ‘SVIREL’ (2016.). Dobitnik je Rektorove nagrade za izvedbu Koncerta za trombon i orkestar Nina Rote uz pratnju Zagrebačke filharmonije (ak. god. 2016./2017.), kao i Dekanove nagrade za solističke nastupe uz različite orkestre i ansamble (ak. god. 2017./2018.). Uspješno je solirao uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu.

Kao komorni glazbenik osvojio je dvije prve nagrade na Državnom natjecanju HDGGP-a (2006., 2012.), prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju ‘Davorin Jenko’ (2018.) te Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 54. tribini Darko Lukić (2020.-2021.).

Nastupao je na poznatim hrvatskim i europskim glazbenim festivalima (Muzički biennale Zagreb, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival d’ Aix en Provence, Internationale Musikwoche Grenchen).

Član je i suosnivač ansambla limenih puhača ‘Zagreb Brass Quintet’, u kojem aktivno koncertno djeluje u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvaruje zapažene uspjehe. Uz to, aktivan je i kao solist; već nekoliko godina održava recitale diljem Lijepe naše uz pratnju brata, pijanista Marijana Đuzela.

Mate se trenutno priprema za 71. po redu ‘ARD” natjecanje solista u Münchenu, za koje je nakon dvije etape predselekcije dobio pozivnicu zajedno s 58 ostalih kolega iz cijelog svijeta. Tako će postati prvi hrvatski trombonist koji će sudjelovati na tom natjecanju, koje je jedno od najprestižnijih u svijetu klasične glazbe.
Pijanist Marijan Đuzel (1990) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio klavir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recital u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Imao je zapažene nastupe i na natjecanjima Beethoven u Bonnu 2017. godine, Viotti u Vercelliju 2017. godine, Alessandro Casagrande u Terniju 2014. i dr. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)

Laureat je brojnih natjecanja; Zlatko Grgošević, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku, Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Nastupao je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Ivan Đuzel, Mate Đuzel, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr.. Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na uglednim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Koncertna sezona Grada Zadra, Piano Loop Festival, Rapske glazbene večeri, Memorijal Darko Lukić u Osijeku, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku i Rovinj Art&More.

Tijekom studija bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor i jedan od predavača na Međunarodnoj ljetnoj školi Ardea u Čapljini, a zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka.

Iduće događanje na 16. Festivalu Glazba i riječ održat će se u utorak 28. lipnja 2022 u 20.30 sati u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima gdje će biti predstavljanje knjige Karmen Kmetović Prkačin ‘Od mrvice do lavice’, i rekonekcije.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist