DuList IN

#DuListovđardin IDEALNO MUŠKO CVIJEĆE Macanove orhideje

#DuListovđardin IDEALNO MUŠKO CVIJEĆE Macanove orhideje

Kada je prije desetak godina dobio na poklon prvu, nije slutio da će postati zaljubljenikom u orhideje. Krešimir Macan danas se može pohvaliti s ‘kolekcijom’ od preko dvadeset prekrasnih, raznobojnih orhideja koje uzgaja na svojoj zagrebačkoj adresi. Za njih će reći da osim što su njegovi ‘najdraži paraziti’, jer orhideja je cvijet – parazit iz šume koji raste na drveću, ‘idealno je cvijeće za muške’.

Foto Krešimir Macan

Iako su mnogi u zabludi kako su ove ljepotice komplicirane te oko njih treba puno vremena i truda, Macan to demantira: ‘Što se manje brineš o njima, ljepše su!’. Podijelio je s nama dva glavna savjeta: orhideje se ne smije puno niti često zalijevati, a mjesto na kojem će cvjetati mora biti zaklonjeno od sunca.

TISUĆE VRSTA Botaničari priznaju oko tisuću rodova s oko 25 do 30 tisuća vrsta orhideja. Stoljećima orhideje predstavljaju egzotiku i mističnost i izuzetno su cijenjene zbog ljepote i krhkosti. U Hrvatskoj su sve domaće vrste orhideja (kaćuni) strogo zaštićene. Najskuplja orhideja, ona Cymbidium dostigla je cijenu od 202 tisuće američkih dolara. Taj iznos, za biljku koja cvjeta svakih četiri do pet godina, izdvojilo je kinesko sveučilište Shenzhen Nongke Grupe, koje inače intenzivno radi na znanstvenim istraživanjima u agrokulturi.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist