Kultura

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam knjigu ‘Dubrovački koluri’

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam knjigu 'Dubrovački koluri'

DuList u suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Dubrovnik podijelit će svojim čitateljima pet odabranih naslova u njezinom izdanju. Treća je na redu knjiga ‘Dubrovački koluri’ dubrovačkoga novinara i publicista Antuna Stražičića.

Riječ je o memoarskoj kronici političkih zbivanja u Dubrovniku od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih godina 19. stoljeća. Autor piše iz perspektive nekadašnjega oduševljenoga pripadnika, a potom renegata Dubrovačke omladine, radikalnoga krila skupine dubrovačkih Srba katolika koji su igrali značajnu ulogu u političkome životu Grada u to doba. Pišući jezikom svoje mladosti, Stražičić širi kaleidoskop sjećanja bez strogog kronološkog reda, dinamičnoi brzo, po diktatu sentimenata i raspoloženja. Tako pred nama oživljavaju dubrovački artiđani i pučani, vlastela i seljaci, popovi i fratri, dobročinitelji, fakini i karocijeri, oriđinali i političari, profesori i trgovci, svijet Place i pokrajnih ulica, butiga, betula i tovjerni. Otkriva nam se balzakovski teatar političkih strasti, bogatstva i siromaštva, pazaranja, festa, fraja i funerala. Uz to što posjeduje vrijednost historiografskoga izvora jer tematizira modus operandi jedne posve specifične političke grupacije i nacionalne ideologije, ovo Stražičićevo djelo, uz ‘Bersine Dubrovačke slike i prilike’, zasigurno je najzanimljivija memoarska i autobiografska proza o dubrovačkom svijetu i njegovim ljudima potkraj 19. stoljeća.

Uvodnu studiju o ideologiji i o pokretu dubrovačkih Srba katolika i Stražičićevoj ulozi u njihovu usponu na vlast u dubrovačkoj Općini, kao i o zamiranju pokreta tijekom 20. stoljeća, napisao je urednik knjige Stjepan Ćosić. Ujedno, Stražičićev tekst dopunio je neophodnim bilješkama i tumačenjima o brojnim poznatim i nepoznatim protagonistima i događajima.

Sve što trebate napraviti jest biti najbrži te nam se javiti na mail nagradna@dulist.hr sa svojim imenom i prezimenom, brojem telefona te nazivom knjige.


Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pridružio se projektu #knjigasvudaisvima! Ove godine Interliber je otkazan, ali ne i sajam koji će se provoditi putem online platforme.

Izdanja Matice hrvatske – Ogranka Dubrovnik snižena su od 20 do 50 posto i možete ih naručiti preko web knjižare ili na e-mail: mhdubrovnik@optinet.hr.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist