Grad

DUBROVNIKU NAGRADA ZA ‘SMART CITY’ Franković:’ Sa sve većim brojem turista nosimo se pametnim rješenjima’

DUBROVNIKU NAGRADA ZA 'SMART CITY' Franković:' Sa sve većim brojem turista nosimo se pametnim rješenjima'

Grad Dubrovnik dobitnik je nagrade za najbolji grad u kategoriji Smart City. Radi se o već tradicionalnom natjecanju ‘Najbolji grad’ koje provodi portal gradonacelnik.hr u suradnji s medijskom kućom Hanza media i agencijom Ipsos Puls, javljaju iz Gradske uprave.

Proglašenje i dodjela priznanja „Najbolji grad 2019.“ održana je u petak u Šibeniku, a priznanje za 1. mjesto u kategoriji najbolji Smart City grad u Hrvatskoj primio je gradonačelnik Mato Franković.

– Iznimno sam zadovoljan što su naši napori za uvođenjem Smart City rješenja prepoznati i na ovaj način. Moramo nastaviti ovim putem jer Dubrovnik ima sve veći broj turista. Brojke posjeta starom dijelu grada, primjerice idu preko četiri milijuna turista, s čime se pokušavamo nositi pametnim rješenjima u organiziranju posjeta turista i funkcioniranju grada – rekao je Franković za Novac.hr.

Prošlogodišnji pobjednik među velikim gradovima u kategoriji kvalitete života, Grad Dubrovnik je u Šibeniku branio navedenu titulu, a ove godine nominiran je i u trećoj kategoriji – gospodarstvu. U nizu parametara koji su korišteni u izračunu temeljem kojega su finalisti birani, stoji u obrazloženju organizatora natjecanja, kod Dubrovnika se ističe rast broja poduzetnika, potpore poduzetništvu, visoke naknade za novorođenčad, trend doseljavanja stanovništva, ulaganje u sport, briga o mladima i umirovljenicima, uvođenje potpune digitalizacije, POS stanogradnja i mnogi drugi.

Priznanje za najbolji grad u kategoriji Pametnog grada Dubrovnik je opravdao brojnim projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja, a usmjerenim ka povećanju kvalitete života svojih građana, ali i osiguravanju najboljeg doživljaja destinacije posjetiteljima.

Jedan od najvećih takvih projekata svakako je u svijetu jedinstveni i 3,2 milijuna kuna vrijedan sustav pametnog parkinga, koji je pokrenut u srpnju. U okviru sustava na sva parkirališna mjesta postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na najsuvremeniju NB-IoT mrežu.

Osim toga, aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume, kako bi posjetitelji prilagodili vrijeme obilaska grada u vrijeme manje gužve. Stanje u prometu na šest frekventnih lokacija moguće je pratiti na internetu putem web kamera na prometnicama.

Nedavno je predstavljen i najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, a zainteresiranoj javnosti dostupan je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Naime, za ovaj sustav Grad Dubrovnik je već dobitnik priznanja za najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad dodijeljeno na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day.

Sve navedeno, ali i brojna druga rješenja poput pokretanja potpune digitalizacije radnih procesa gradske uprave, pozicioniraju Dubrovnik kao predvodnika u primjeni modela Smart City koncepta i dio su šire vizije grada koji svoju budućnost temelji na održivom razvoju.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović