GradUrednički izbor

‘DUBROVNIK PARKING’ Pokrenuta aplikacija za pametno parkiranje!

'DUBROVNIK PARKING' Pokrenuta aplikacija za pametno parkiranje!

Gradonačelnik Mato Franković danas je pokrenuo aplikaciju Dubrovnik parking, odnosno jedinstveni sustav pametnog parkiranja vrijednog 3,2 milijuna kuna. Pokretanju aplikacije prethodilo je samo predstavljanje projekta čiji je nositelj tvrtka Sanitat, a izrađen je u suradnji s partnerima – Hrvatskim telekomom, tvrtkom Profico koja je izradila aplikaciju te tvrtkom Mobilisis koja je isporučila senzore.
-Projekt je rađen na najnovijoj tehnologiji NB IoT mreži koja je počela funkcionirati prije nekoliko godina u Americi, a sad je došla i u Europu. Mi smo prvi grad koji je cjelokupno pokriven s tom mrežom baš zbog ovog projekta – rekao je direktor Sanitata Tomislav Tabak dodavši kako je najveća količina parkirnih senzora postavljenih na toj mreži u svijetu upravo u Dubrovniku. Riječ je o 1909 senzora i 20 displeya – pokazivača slobodnih parkirnih mjesta za one koji ne koriste aplikaciju.
-Projekt je u cijelosti rađen na korist građana Dubrovnika i njegovih gostiju. Aplikacija Dubrovnik parking jednostavna je za korištenje i omogućava najveći stupanj sigurnosti – istaknuo je Tabak, koji je potom i prošao kroz samu aplikaciju. Ona je trenutno dostupna samo na android uređajima, a uskoro se isto očekuje i za iOS uređaje. Različitim bojama označena su parkirna mjesta koja mogu koristiti samo građani, odnosno koja su dostupna svima, a tu su naravno i parkirna mjesta za osobe s inavliditetom. Putem aplikacije korisnici mogu platiti parking te imaju uvid u vrijeme isteka parkiranja što, rekao je Tabak, građanima smanjuje troškove prema teleoperaterima koji kod plaćanja sms-om uzimaju 89 lipa.
Uz Tabaka, o projektu je govorio i član uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar.
-Važan dio naše strategije odnosi se na razvoj pametnih gradova. Kroz razvoj najnovijih tehnologija nastojimo omogućiti gradovima, gradskim upravama i tvrtkama korištenje tehnologije na način da budu učinkovitiji te da građanima poboljšaju kvalitetu života. Kroz stoljeća je Dubrovnik uvijek bio najnapredniji u korištenju ljudskih znanja i tehnologija koje su bile u pojedinom razdoblju dostupne. I naš zadatak je da današnje digitalne tehnologije, napredne mreže koristimo na dobrobit grada i njegovih stanovnika. Ono što posebno ističe ovaj projekt jest korištenje Narrow Band IoT mreže koja je temeljena na globalnom standardu za mobilne mreže, a onda nam to omogućuje da se postavi jako velik broj senzora, s jako dobrim signalom uz nizak trošak održavanja – rekao je Kramar dodavši kako senzori troše jako malo energije te nude najviši stupanj energije.
-Danas je Dubrovnik po pitanju smart city rješenja jedan od najnaprednijih u svijetu – zaključio je Kramar.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Grad Dubrovnik predvodnik novog smart rješenja, koje je važno iz nekoliko aspekata. U prvom redu, građani, odnosno korisnici aplikacije manje će kružiti u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom, što će, smatra Franković, smanjiti i gužvu u prometu.
-Ovo je početak transformacije i povećanja kvalitete života i rješavanja problema u prometu koje imamo. Nakon ovoga vrlo skoro, kroz mjesec dana dolazi i ‘car sharing’ sustav koji će dodatno našim sugrađanima omogućiti lakšu komunikaciju dolaska u grad, korištenjem električnog automobila. Vjerujem da ćemo iduće godine biti i prvi grad u svijetu koji ima isključivo i jedino električne automobile za autotaksi prijevoz – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist