Grad

Dubrovnik najsigurniji europski grad i osma najsretnija destinacija za putovanje u svijetu

Dubrovnik najsigurniji europski grad i osma najsretnija destinacija za putovanje u svijetu

Novo istraživanje provedeno od strane agencije za istraživanje trišta Associated News Network i portala Super Casino Sites svrstava Dubrovnik među ’10 svjetskih destinacija koje će vas učiniti sretnijima, a ne koštaju vas previše’ i to na visokom osmom mjestu. Također, prema istom istraživanju, naš grad je i peti na listi najsigurnijih svjetskih gradova s indeksom sigurnosti 82,25, što ga ujedno čini najsigurnijim europskim gradom na ovoj listi.

Istraživanje je obuhvatilo stotinu svjetskih gradskih destinacija, a Dubrovnik je osmo mjesto zauzeo s ukupnim rezultatom od 279 bodova (2.670 sati sunca godišnje, indeks kvalitete zraka 39, indeks troškova života 51,2 i indeks sigurnosti 82,25).

Na listi 10 najsretnijih svjetskih destinacija našla su se tri španjolska grada (Granada, Malaga i Sevilla), dva portugalska (Lisabon i Porto), turska Antalya, Ljubljana te Playa del Carmen u Meksiku. S ukupno 323 boda, grad s najboljim ukupnim rezultatom je Chiang Mai na Tajlandu.

U 2023. godini Dubrovnik je, navode iz Grada Dubrovnika, dobitnik niza nagrada i vrijednih priznanja što je opipljiva potvrda odgovornog i održivog upravljanja turizmom. Od grada kojem su zbog prekomjernog i nekontroliranog turizma 2017. godine mediji predviđali propast uvrštavajući ga na popise destinacija koje treba izbjegavati do snažnog zagovaratelja i globalno prepoznatog promotora održivosti u upravljanju destinacijom.

Podsjećaju i kako  je naš grad turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma. Ranije ove godine ponio je i titulu najboljeg velikog hrvatskog grada za život, ali i najboljeg u Smart City kategoriji. Grad Dubrovnik dobitnik je i četiri međunarodne turističke nagrade: „Meeting Star“ u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, „Best Leisure Destination for Groups2, „Europe’s Leading Cruise Destination 2023“ i „Europe’s Leading Seaside Metropolitan Destination“.

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist