Aktualno

Dubrovnik izgubio oznake regionalnog središta

Dubrovnik izgubio oznake regionalnog središta

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012.

Drugo mjesto pripalo je ukidanju Carinarnice Dubrovnik, te gubitku područnih službi HZZO-a i HZMO-a. Prijeti nam i gubitak Bolnice…

Dubrovnik je tijekom 2012. izgubio oznake regionalnog središta. Nakon što je 2011. ostao bez samostalnog Trgovačkog suda, koji je pripojen Splitu, s radom je u ovoj godini prestala Carinarnica Dubrovnik, inače najuspješnija po suzbijanju kriminala, postavši carinska ispostava Carinarnice Ploče. I dok se nada polaže u razvoj Luke Ploče, ovakva odluka krajnje je čudna, s obzirom da će nakon ulaska Hrvatske u EU od 1. srpnja 2013. Dubrovnik postati hrvatska eksklava bez kopnenog dodira s ostatkom Hrvatske pa će ispostava Carinske uprave biti prijeko potrebna.

Ista sudbina ubrzo je zadesila dubrovački Područni ured HZZO-a koji je u srpnju pripojen regionalnom uredu u Splitu. Dubrovnik, kao lokalna područna služba od tada se bavi samo provedbom prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te prijavama i odjavama zdravstvenog osiguranja. Split je postao centar Dubrovniku i po pitanju mirovinskog osiguranja. Naime, Područna služba HZMO-a u Dubrovniku od 1. studenog degradirana je na razinu Područnog ureda. Poslovi poput imovinsko-pravnih (naknada štete) ili prvostupanjskog medicinskog vještačenja za utvrđivanje invalidske mirovine, koji su bili u njenoj nadležnosti, prenijeti su na Područnu službu u Splitu.

A po svemu sudeći, u novoj 2013., mogli bismo izgubiti i Opću bolnicu Dubrovnik. Prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, od 1. siječnja sve ustanove koje posluju s gubitkom, dužne su u roku od mjesec dana podmiriti dugove. U slučaju OB Dubrovnik, to bi trebala učiniti Dubrovačko-neretvanska županija, kao njen osnivač, no pitanje je hoće li moći podmiriti dug koji prema dobavljačima navodno iznosi 100 milijuna kuna. Ukoliko to ne uspije, bolnicom bi trebali upravljati sanacijski upravitelj i tročlano sanacijsko vijeće sastavljeno od predstavnika Ministarstava zdravlja i financija te OB Dubrovnik.

I na kraju, iako nije u rangu spomenutih službi, ne smijemo zaboraviti kako smo u 2012. godini ostali bez kultnog dubrovačkog okupljališta – Talira, čime je izgubljena još jedna značajna tradicija. 

Pročitajte još

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist