Sport

Dubrovnik će u lipnju vježbati s Lukrecijom Dragić!

Dubrovnik će u lipnju vježbati s Lukrecijom Dragić!

Sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska kreće u desetu proljetno-ljetnu turneju aktivacije i treninga na otvorenom. Treneri stižu i u Dubrovnik, u subotu, 18. lipnja na tvrđavi Sv. Ivana u 9 sati. Među trenerima je i Dubrovkinja Lukrecija Dragić-

-Prije pandemije COVID-19, gotovo 90 posto svih smrtnih slučajeva u regiji pripisivalo se kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu tipa 2, raku i drugim nezaraznim bolestima. Trenutne globalne procjene pokazuju kako se četiri od pet adolescenata i svaka četvrta odrasla osoba nedovoljno bave tjelesnom aktivnošću! – priopćila je Iva Pejnović Franelić iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH na Panelu Aktivne Hrvatske i dodala: ‘Obnovljene Smjernice SZO o tjelesnoj aktivnosti preporučuju djeci i adolescentima u dobi 5 do 17 godina provoditi tijekom tjedna u prosjeku najmanje 60 minuta dnevno tjelesnih aktivnosti!’.

-Ponukani ovim lošim statistikama krećemo u aktivaciju Hrvatske. Tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba ove godine čine već iskusne trenerice Ana – Marija Galeković, Iva Lončar, Karla Kaurić, Lukrecija Dragić i Tina Živković. S građanima će vježbati i treneri Dominik Špoljarić, Drago Pezić, Karlo Kligl, Ivan Antunović, Luka Šuker i Patrik Kramarić. Ambasadorice i voditeljice projekta su Renata Sopek i Darija Mikulandra – Žanetić. Focus point trening ove će sezone održati Asja Petersen, Jelena Atabeyki vodit će radionice s vježbama za lice i tijelo, Sandra Petra Pintarić yogu, a psiholozi Ana i Igor Čerenšek održat će radionice Mentalnog treninga – ističe se u priopćenju iz Aktivne Hrvatske.

-Broj registriranih aktivnih sportaša u Hrvatskoj do 2017. godine bio je u rastu i iznosio je oko 282 tisuće, međutim, taj je broj počeo opadati i prije pandemije COVID-a. Informacije iz klubova u posljednje vrijeme nisu dobre tako da sportskim organizacijama predstoji velika borba za pridobivanje djece i mladih kako bi ostali u sportu! – istaknula je Sanda Čorak iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Za treninge u Umagu (14. svibnja), Vodicama (28. svibnja), Dubrovniku (18. lipnja), Gornjoj Stubici (25. lipnja), Splitu (2. srpnja), Petrčanima (31. srpnja), Daruvaru (27. kolovoza), Osijeku (10. rujna) i Zagrebu (24. rujna) možete se prijaviti na www.aktivnahrvatska.hr. Treninzi su prilagođeni svim dobnim skupinama, rade se bez vanjskih opterećenja. Uz samo vježbanje, stručnjaci projekta besplatno će educirati građane te davati savjete iz područja nutricionizma, zdravlja i kineziologije.

-Podaci Eurobarometra za Hrvatsku pokazuju kako je 2013. godine redovno vježbalo samo 9% odraslih građana. Jedan od puteva da se to ispravi je povećana tjelesna aktivnost već kod djece u školskoj dobi kroz nastavu tjelesnog. Na taj način bi se već u toj dobi razvijale navike bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnošću. Ono za što se zalažu Hrvatski kineziološki savez i sva tri kineziološka fakulteta u našoj zemlji je povećanje broja sati Tjelesne i zdravstvene kulture u školama. Također smatramo da bi kineziolozi trebali s djecom početi raditi već od prvog razreda osnovne škole kako bi djecu kvalitetnije podučavali usvajanju motoričkih znanja, te tako značajnije utjecati na razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti! – zaključuje dekan KIF-a Tomislav Krističević.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. Generalni partner projekta je HEP.

Pročitajte još

Košarkaši Dubrovnika Pjević i Pavlović pozvani u mlađu reprezentaciju

Dulist

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist

SVI U GOSPINO POLJE Dubrovačke odbojkašice igraju drugu utakmicu za ulazak u Superligu

Dulist