Aktualno

“Dubrovnik 2” ćemo graditi s Republikom Srpskom

Hrvatska i Republika Srpska osnovat će zajedničku tvrtku za izgradnju hidroelektrane „Dubrovnik 2”, vrijednosti 170 milijuna eura, dok će se podjela električne energije usuglasiti nakon izgradnje koja će trajati tri godine, dogovoreno je danas na sastanku u Banjaluci, piše Glas Srpske.

Republika Srpska i Hrvatska će u izgradnji sudjelovati u jednakom omjeru, elektrana snage tristo megavata nalazit će se u Dubrovniku, dok će voda dolaziti iz Hidroelektrane “Trebišnjica” prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je kako je projekt „Dubrovnik 2” jedan od najkvalitenijih europskih energetskih projekata po pitanju uloženog i dobivenog, posebno u vrsti energije koju taj projekt treba dati.

Kazao je kako će do kraja rujna biti završen koncept, definirani odnosi, te podsjetio da su definirani temeljni odnosi koji se odnose na financiranje po principu pola-pola. Čačić očekuje završetak radova 2015. godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da u financijskoj konstrukciji ne bi trebalo biti problema i da će obje strane osigurati početni kapital i napraviti najpovoljniji odnos vlastitih i pozajmljenih sredstava.

Otvorena pitanja vezana za elektrane „Dubrovnik 1” i „Gacko” ostavit će se po strani i neće biti prepreka realizaciji projekta „Dubrovnik 2”.
Džombić je naglasio da će projekt sadržavati i ekološku dozvolu, jer je razvijan i u bivšoj Jugoslaviji, tako da po tadašnjim studijama nema ekoloških problema.

– Sva dokumentacija bit će transparentna i dostupna javnosti, kao i sam čin realizacije projekta – rekao je Džombić te dodao kako bi se do kraja godine trebao raspisati i natječaj za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, za koji Srpska ima osigurana sredstva, dok će Hrvatska svoj dio sredstava osigurati u idućih nekoliko godina.

Dodao je kako je predračunska vrijednost projekta 30 milijuna eura, ali da će cijena biti niža nakon izlaska na natječaj.

Pročitajte još

U utorak poskupljuje gorivo?

Dulist

Denis Pavela: Izbjegavamo li sudjelovati u prometnom odgoju djece i mladih?

Dulist

[FOTO] PREDIVNA NEDJELJA Uvala puna šetača, ali i kupača!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija