Aktualno

Dubrovčani “vole” bolovanje

shutt bolest

Dubrovčani su boležljivi ljudi. Zapravo najboležljiviji od svih hrvatskih građana.

Pokazuje to podatak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o stopi bolovanja za 11 mjeseci prošle godine, budući da su za prosinac podaci još u obradi. Naime, od siječnja do studenog prošle godine stopa bolovanja na teret HZZO-a, a to je bolovanje nakon 42 dana, u područnom uredu Dubrovnik, bila je visokih 2.1 dok je na razini cijele Hrvatske ona iznosila 1.7. Iz toga je vidljivo kako je stopa bolovanja na dubrovačkom području nešto viša od hrvatskog prosjeka, no gledajući ostale područne urede na jugu Hrvatske stopa bolovanja lani je bila najveća. Zapravo, jedini smo područni ured u Hrvatskoj koji je u 11 mjeseci 2012. godine imao stopu bolovanja veću od dva.

Pretekli i Zagreb

Iza nas slijedi Zagreb sa stopom bolovanja od 1.99 te Bjelovar sa stopom bolovanja 1.96. Inače, u područnom uredu Dubrovnik lani je bilo 43 061 aktivni osiguranik. U 11 mjeseci 2012. godine broj dana bolovanja u Dubrovniku iznosio je 261 364, dok je dnevno bolovalo 910,68 osiguranika. Iznos novčane naknade popeo se na 32,9 milijuna kuna.

No, gledajući podatke za dvije prethodne godine, dolazimo do zaključka kako je područje Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u odnosu na cijelu Hrvatsku ima ili najveću stopu bolovanja, ili jednu od najvećih. Dakle, ili smo previše boležljivi ili su kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji su se proteklih godina žestoko bacili na borbu protiv lažnih bolovanja, na jugu Hrvatske imali najmanje uspjeha.

Naime, prema podatku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2011. godinu, stopa bolovanja na teret HZZO-a u Područnom uredu Dubrovnik bila je 2.03, što je manje u odnosu na 11 mjeseci 2012. No, uspoređujući stopu bolovanja Dubrovnika s cijelom Hrvatskom dolazimo do činjenice kako smo i 2011. više bolovali od ostalih građana budući da je stopa bolovanja za cijelu državu tada iznosila 1.7. Lani je dnevno bolesnih bilo 877 osiguranika, dok je broj dana bolovanja bio 274 678 za što je izdvojeno visokih 35 milijuna i 135 tisuća kuna. Sve su ovo podaci dakle za bolovanja na teret HZZO-a.

Najviše bolujemo od…

Dubrovnik je na bolovanju više od prosjeka bio i prije dvije godine kada je u našoj županiji stopa iznosila 2.2, a u ostatku Hrvatske 1.7. Zapravo u zadnje tri godine stopa bolovanja u Hrvatskoj, ali ni u Dubrovniku ne varira. Brojke se kreću u istim ili sličnim okvirima.

– Možemo reći da stopa bolovanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne varira previše, no da je to uvijek županija s najvećom stopom bolovanja ili među najvišim stopama – naveli su iz službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pojačane kontrole bolovanja, kao i one redovite provode se s ciljem kvalitetnog poslovanja naših ugovornih partnera, a uvijek na korist naših osiguranika. Ovlašteni doktori redovito kontroliraju ordinacije obiteljskih doktora i medicinsku dokumentaciju osiguranika koji su na bolovanju, te ako smatraju potrebnim, zaključuju bolovanje u dogovoru s obiteljskim doktorima – naveli su iz službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Zanimljivo je spomenuti i kako osiguranici najčešće na bolovanja odlaze zbog bolesti srca i krvožilnog sustava, zbog bolesti lokomotornog sustava (primjerice išijasi, bolesti kralježnice), zaraznih bolesti (prehlade, viroze, gripe) i psihičke bolesti. Posebna kategorija su bolovanja zbog komplikacija u trudnoći.
Tako je zbog komplikacija u vezi trudnoće i poroda u 11 mjeseci prošle godine u Hrvatskoj bilo zabilježeno 25 542 slučaja, pri čemu je stopa iznosila 0,50. Za tu je svrhu u Hrvatskoj isplaćeno novčanih naknada u visini od 296,8 milijuna kuna. Kad je riječ o Dubrovniku na komplikacijama je bilo 860 žena, pri čemu je stopa bolovanja bila 0,54, a isplaćeno je 9,2 milijuna kuna naknada.  

Pročitajte još

DUBROVNIK SE OPRAŠTA OD GOSPARA LUKA ‘Vratio se u svoj svijet, sav od snova, mašte i igre…’

Dulist

TEREZA KESOVIJA ‘Neka se Baby Lasagna ne opterećuje, to su sve političke igre’

Dulist

Andrija Jarak o ‘rušenju’ Baby Lasagne: ‘Stari mačak Huljić sve je najavio i pogodio’

Dulist