AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DOMENIKA MARLAIS Od kvizova, Kluba Dubrovčana do klapske pjesme

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DOMENIKA MARLAIS Od kvizova, Kluba Dubrovčana do klapske pjesme

Domenika Marlais već deset­ljeće živi u Zagrebu. Glavni razlog njenog dolaska, kao možda i većini Dubrovčana, bio je fakultet. Nakon završetka tog studentskog razdoblja, razmišljala je što dalje – ostati u metro­poli ili se vratiti doma. Odluka je ipak ‘pala’ na Zagreb, prvenstveno zbog više poslovnih i životnih mogućnosti koje nudi ovaj grad. Završila je kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu. Radila je jedno vrijeme u osnovnoj školi, ali više ne djeluje u struci. Tre­nutno je zaposlena u zagrebačkoj tvrtki te se bavi pisanjem i izradom projekata za EU fondove.

— Htjela sam raditi u struci, no shva­tila sam da to nije možda za mene. Ovaj posao mi se sviđa jer je jako dinamičan i puno toga mogu naučiti – kazala je Domenika. Kao i većina naših sugovor­nika, istaknula je kako joj, među osta­lim fali more, obitelj i kućni ljubimci. Zbog toga joj nije teško ‘potegnuti’ svako malo do doma ili do nekih obal­nih mjesta i otoka. To može zbog ‘flek­sibilnosti’ svoga posla.

— Mislim da ne bih mogla raditi neki posao koji me drži samo za jedno mjesto. Odgovara mi da mogu biti ‘mobilna’, odnosno raditi, primjerice, jedan tjedan iz ureda, a drugi iz doma. Nema mi ništa draže nego raditi na svom balkonu, gledati u more i tipkati neki projekt – naglasila je kroz smi­jeh. Ističe također kroz smijeh kako bi htjela da je udaljenost na relaciji Zagreb-Dubrovnik manja ili da su avi­onske karte – jeftinije!

Cijene su ‘skočile’

U Zagreb je došla s 19 godina. Sve joj je bilo novo i sve joj je izgledalo jako veliko.

— Sad, s odmakom vremena, i nakon dosta putovanja po inozemstvu, shva­tila sam da ni Zagreb nije toliko velik. No, mislim da je riječ o gradu po mjeri. Ipak, dogodila se jedna promjena u odnosu na početke moga života u Zagrebu. Naime, što se tiče kupnje ili najma stanova, svi se žale jer su cijene pomahnitale. Nevjerojatno je koliko su ‘skočile’ u posljednjih, primjerice, pet godina. Što se tiče kave, pića, nisam osjetila veliku razliku, ali za stanove da – istaknula je. Tijekom prvih godina fakulteta, Domenika se uključila u rad Kluba Dubrovčana, poznatog mjesta okupljanja, ne samo dubrovačkih stu­denata, već i studenata iz cijele Hrvat­ske. Djelovala je neko vrijeme i kao čla­nica uprave.

— Klub Dubrovčana je meni drago mjesto koje često posjećujem. To je popularno mjesto druženja, kao i mje­sto koje privlači ljude zbog dosta doga­đanja. Među njima je i Noć Dubrov­čana. Pandemija koronavirusa je, kao sve ostalo, ta druženja malo ‘usporila’. Sad se to sve pomalo vraća na staro – rekla je. U klubu se često organiziraju i pub kvizovi, što je postalo izrazito popularno u Zagrebu.

— To je nešto što jako volim, no u posljednje vrijeme imam jako malo vremena za njih – naglasila je Dome­nika koja je inače jedna od sudionica i pobjednica u popularnoj emisiji ‘Potjera’.

— Bilo je to prije svega zabavno isku­stvo. Mislila sam da će me ‘uhvatiti’ veća trema. Ali, svi su u studiju bili jako srdačni i opustili su nas. Rekli su da je to jedna zabavna emisija i da se nemamo čega bojati. Prvi put sam došla i prvi put je moja ekipa pobije­dila. Za mene je to jako lijepa uspo­mena. Drago mi je da sam se na to odvažila. Smeta me što je u kvizovima puno manje žena. Često nagovaram svoje prijateljice na sudjelovanje u emi­siji i da pokažu svoje znanje – istaknula je kroz smijeh Domenica.

Klapska druženja, najbolja druženja!

Sa svojim prijateljicama radi na odr­žavanju jedne lijepe tradicije, a to je klapsko pjevanje. Riječ je o žen­skoj klapi Figurin koja je osnovana u sklopu Udruge studenata Dubrovnika ‘Libertas’.

— Stvarno je jako lijepo pjevati u klapi i njegovati klapski izričaj. Svaka pje­sma iznova predstavlja dodir s tradi­cijom. Samo očuvanje klapske pjesme smatram izuzetno vrijednim, pogotovo u Zagrebu. Osim toga, volim i klapska druženja i pjevanje do jutra. To su naj­bolja druženja – istaknula je Domenika. Pitali smo je i hoće li se vratiti u Grad. Kaže kako vazda postoji šansa!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist