Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DOMENIKA MARLAIS Od kvizova, Kluba Dubrovčana do klapske pjesme

Domenika Marlais već deset­ljeće živi u Zagrebu. Glavni razlog njenog dolaska, kao možda i većini Dubrovčana, bio je fakultet. Nakon završetka tog studentskog razdoblja, razmišljala je što dalje – ostati u metro­poli ili se vratiti doma. Odluka je ipak ‘pala’ na Zagreb, prvenstveno zbog više poslovnih i životnih mogućnosti koje nudi ovaj grad. Završila je kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu. Radila je jedno vrijeme u osnovnoj školi, ali više ne djeluje u struci. Tre­nutno je zaposlena u zagrebačkoj tvrtki te se bavi pisanjem i izradom projekata za EU fondove.

— Htjela sam raditi u struci, no shva­tila sam da to nije možda za mene. Ovaj posao mi se sviđa jer je jako dinamičan i puno toga mogu naučiti – kazala je Domenika. Kao i većina naših sugovor­nika, istaknula je kako joj, među osta­lim fali more, obitelj i kućni ljubimci. Zbog toga joj nije teško ‘potegnuti’ svako malo do doma ili do nekih obal­nih mjesta i otoka. To može zbog ‘flek­sibilnosti’ svoga posla.

— Mislim da ne bih mogla raditi neki posao koji me drži samo za jedno mjesto. Odgovara mi da mogu biti ‘mobilna’, odnosno raditi, primjerice, jedan tjedan iz ureda, a drugi iz doma. Nema mi ništa draže nego raditi na svom balkonu, gledati u more i tipkati neki projekt – naglasila je kroz smi­jeh. Ističe također kroz smijeh kako bi htjela da je udaljenost na relaciji Zagreb-Dubrovnik manja ili da su avi­onske karte – jeftinije!

Cijene su ‘skočile’

U Zagreb je došla s 19 godina. Sve joj je bilo novo i sve joj je izgledalo jako veliko.

— Sad, s odmakom vremena, i nakon dosta putovanja po inozemstvu, shva­tila sam da ni Zagreb nije toliko velik. No, mislim da je riječ o gradu po mjeri. Ipak, dogodila se jedna promjena u odnosu na početke moga života u Zagrebu. Naime, što se tiče kupnje ili najma stanova, svi se žale jer su cijene pomahnitale. Nevjerojatno je koliko su ‘skočile’ u posljednjih, primjerice, pet godina. Što se tiče kave, pića, nisam osjetila veliku razliku, ali za stanove da – istaknula je. Tijekom prvih godina fakulteta, Domenika se uključila u rad Kluba Dubrovčana, poznatog mjesta okupljanja, ne samo dubrovačkih stu­denata, već i studenata iz cijele Hrvat­ske. Djelovala je neko vrijeme i kao čla­nica uprave.

— Klub Dubrovčana je meni drago mjesto koje često posjećujem. To je popularno mjesto druženja, kao i mje­sto koje privlači ljude zbog dosta doga­đanja. Među njima je i Noć Dubrov­čana. Pandemija koronavirusa je, kao sve ostalo, ta druženja malo ‘usporila’. Sad se to sve pomalo vraća na staro – rekla je. U klubu se često organiziraju i pub kvizovi, što je postalo izrazito popularno u Zagrebu.

— To je nešto što jako volim, no u posljednje vrijeme imam jako malo vremena za njih – naglasila je Dome­nika koja je inače jedna od sudionica i pobjednica u popularnoj emisiji ‘Potjera’.

— Bilo je to prije svega zabavno isku­stvo. Mislila sam da će me ‘uhvatiti’ veća trema. Ali, svi su u studiju bili jako srdačni i opustili su nas. Rekli su da je to jedna zabavna emisija i da se nemamo čega bojati. Prvi put sam došla i prvi put je moja ekipa pobije­dila. Za mene je to jako lijepa uspo­mena. Drago mi je da sam se na to odvažila. Smeta me što je u kvizovima puno manje žena. Često nagovaram svoje prijateljice na sudjelovanje u emi­siji i da pokažu svoje znanje – istaknula je kroz smijeh Domenica.

Klapska druženja, najbolja druženja!

Sa svojim prijateljicama radi na odr­žavanju jedne lijepe tradicije, a to je klapsko pjevanje. Riječ je o žen­skoj klapi Figurin koja je osnovana u sklopu Udruge studenata Dubrovnika ‘Libertas’.

— Stvarno je jako lijepo pjevati u klapi i njegovati klapski izričaj. Svaka pje­sma iznova predstavlja dodir s tradi­cijom. Samo očuvanje klapske pjesme smatram izuzetno vrijednim, pogotovo u Zagrebu. Osim toga, volim i klapska druženja i pjevanje do jutra. To su naj­bolja druženja – istaknula je Domenika. Pitali smo je i hoće li se vratiti u Grad. Kaže kako vazda postoji šansa!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija