Aktualno

Dubrovačkom arhitektu Krunoslavu Ivanišinu dvije nominacije za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata

Dubrovačkom arhitektu Krunoslavu Ivanišinu dvije nominacije za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je nominacije za svoje godišnje nagrade kao i za nagradu ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo koju je dobio arhitekt Ivan Prtenjak. Među nominacijama za godišnje nagrade su i dva ostvarenja na dubrovačkom području. Riječ je o kompleksu Studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku kojeg potpisuju Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško, a nominiran je za nagradu ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje na svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2020. godinu.
-U jednom od najpoznatijih utvrđenih gradova u svijetu autori su sagradili grad u gradu, neeksplicitno mimetički ponavljajući oblike originalne povijesne dubrovačke fortifikacije izvana i transformacijom kvadrata klaustra u romb iznutra. Novonastala tipologija hrabri je iskorak u baštinom definiranom gradu, ali na ovom mjestu i u ovom vremenu – uspješna. Grad se iznutra sastoji od triju snažnih volumena položena na zajedničku bazu koja čine tri povezana stambena „kvarta“ s ulicama okrenutima na tri unutarnja dvorišta okružena sobama. Intimnost dvorišta naglašena je introvertiranim oblikovanjem, ali i odabirom drva kao glavnog materijala dvorišne fasade, koji nam nudi još jednu modernu interpretaciju primorskih drvenih grilja. Istovremena distanciranost i interaktivnost fasade s njenom nježnom upijajućom bojom učinile su ovu kuću nenametljivom okolnom urbanom prostoru neujednačene morfologije. Bez obzira na fragmentirani okolni urbani pejzaž, „kućaˮ je našla način da uspješno komunicira s okolišem i da ga ujedno stabilizira. Uvode se novi pješački smjerovi kroz parcelu koji dom uključuju u mrežu gradskih tokova i svakodnevnog života. Sve su odluke snažne i jasne, bilo da je riječ o oblikovanju velikih smještajnih volumena ili o praznini perivojnog parka ispred. Povezujuća staklena opna prizemlja u pojedinim svojim dijelovima negira jasnu razliku između interijera i eksterijera zgrade, te ističe demokratski i komunalni karakter doma kao prostora namijenjena svim dubrovačkim studentima, ali i svim građanima i putnicima – navedeno je u objašnjenju nominacije.
Vila u sv. Jakovu – Vila u pogledu kojeg potpisuju IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI (Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas) nominirana je za nagradu ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture.
-Obiteljska kuća najelastičniji je arhitektonski genre na kojem su mogući svi ekstremi stvaranja prostora. Ova kuća predstavlja jednu od mogućih krajnosti. Višerazinski volumen utisnut u stijenu svoju pojavnost oblikuje topografijom krovova i prepletom plavičastih refleksija na staklenim trakama ograda i pročelja. Kuća se ne sastoji od spavaćih i dnevnih soba, već mnoštva mjesta umreženih u prostornu petlju interijera i eksterijera bez vidljive granice među njima. Poput Loosovih vila, i ova je stvorena od složenih kretanja i skretanja, spuštanja i uspinjanja te posljedično snažnih doživljaja prostora. Dok Loos obgrljuje privatnost svojih vila krutom i neutralnom kutijom, ovdje pak more u dodiru s nebom, otok Lokrum i zidine Grada postaju njene stvarne granice. Mediteranski Raumplan – navodi se u objašnjenju.
Ured dubrovačkog arhitekta Krunoslava Ivanišina Ivanisin.Kabashi dobio je u ovoj kategoriji još jednu nominaciju i to za stambenu zgradu u Opatiji. Ivanišin je još 2003. godine s kolegom Lulzimom Kabashijem u Zagrebu osnovao IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI, višestruko nagrađivani arhitektonski ured.
Inače, na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini pristiglo je ukupno 96 autorskih radova. Izložba je planirana u Vili Zagorje od 17. travnja do 2. svibnja 2021. godine.

Foto: uha.hr

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist