Kultura

Dubrovački umjetnici na prestižnoj izložbi ‘Lo splendore dell’Arte croata’

Otvorena je izložba “Lo splendore dell’Arte croata” (“Sjaj hrvatske umjetnosti “) u prestižnoj Galleria della Biblioteca Angelica smještenoj u centru Rima. Na izložbi – koja je nastala nakon izdavanja istoimene knjige Svjetlane Lipanović tiskane 2020. (LuoghInteriori) – bilo je prisutno sa svojim radovima sedam hrvatskih umjetnika: Jagoda Buić, Stanko Ivanković, Kuzma Kovačić, Ante Milas, Đuro Pulitika, Ivana Jovanović Trostmann, Davor Vuković.

U prostranim dvoranama galerije su se mogla razgledati 33 djela  s kojima se nastojalo predočiti  različite aspekte hrvatske suvremene umjetnosti počevši od tapiserija Jagode Buić, skulptura Kuzme Kovačića pa do slika. Svaki umjetnik predstavio se radovima koji ga najbolje označavaju, ponekad iz različitih ciklusa nastalih tijekom godina. Radovi Jagode Buić – tapiserije, kompozicija od papira, isječak iz video filma, kostimi osmišljeni za predstavu “Hamlet” na Ljetnim igrama u Dubrovniku, kao i djela Kuzme Kovačića: spomenik sv. papi Ivanu Pavlu II, Velegorko, Život sv. Franje Asiškoga, Suton u zaljevu hrvatskih svetaca  su prikazani na velikim fotografijama radi poteškoća dopreme. Stanko Ivanković predstavio se sa  tri slike iz  ciklusa “ Aroma” : Vanila, Semafor, Škrinja i sa druga tri rada iz zadnjeg ciklusa “Subjektivno” : Exit, Tko zna, O.K.. Ante Milas izložio je četiri velike slike različitih sadržaja, kao: Arkadija, Oltar Svetog Duha, U Laoocontu, Sjeta; Đuro Pulitika prisutan je bio sa pet dubrovačkih pejsaža,  Ivana Jovanović Trostmann je prepoznatljiva po šetnicama, cvijeću, anđelima, a  Davor Vuković je izložio dalmatinske otoke i morske prizore.  Sama izložba organizirana je od Svjetlana Lipanović, predsjednice  Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu koja ove godine slavi 30-tu godišnjicu osnutka.

Mnogobrojne prisutne pozdravila je gospođa Iva Pavić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici i Svjetlana Lipanović.  Nazočili su: don Marko Đurin, rektor Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima, Giorgio Palumbi, likovni kritičar, Roberto Sparaci, izdavač, Anna Romanello, slikarica, Augusto Consorti, vlasnik galerije, Nina Jandroković, profesorica, Stefania Severi, likovna kritičarka, dr. Rosario Sprovieri, likovni kritičar, prof. Francesco Gallo Mazzeo, likovni kritičar, više časnih sestara franjevki, Katja Marcan Tomašković, Jelena Poklepović sa suprugom, Marco Giulio Polidori, pjesnik sa suprugom, Anita Ivanković, Lucio Piccoli, pjesnik sa suprugom koji su došli iz Molisea, te mnogi drugi; svi posjetioci dobili su lijepi  katalog i/ili kalendar 2023. sa fotografijama izloženih djela  te je otvorenje završilo sa domjenkom u ugodnoj i srdačnoj atmosferi.

Naknadno, objaviti će se članak u časopisu “Art&trA”, i u “Insieme/Zajedno”, dvojezičnom časopisu Udruge, kao i u drugim talijanskim časopisima online. Snimljeni video je na Youtube. Zahvaljuje se Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH u Zagrebu na financijskoj potpori kao i na pokroviteljstvo kojeg su dali i : Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici i pri Svetoj Stolici, Knjižnica Angelica,  Blu Star International i Acca International i Hrvatsko-talijanska udruga –Rim.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist