Politika

Dubrovački su se dogovorili biti na vlasti

Gradsko vijeće

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013.

Prvo mjesto naše ljestvice zauzeo je Dubrovački dogovor – koalicija lijevih i desnih u Gradskom vijeću.

Svibanjski lokalni izbori dali su u ovom sazivu Gradskog vijeća pat poziciju kakva se teško može očekivati u nekom lošem filmskom scenariju.

Birači Dubrovnika odlučili su kako će u GV ući po tri vijećnika Laburista, Srđevaca i Vićanovog DDS-a, četiri HDZ-ovca, dva HSP AS-ovca i jedan HSLS-ovac, tri SDP-ova vijećnika, jedan HSU-ovac, tri HNS-ovca i dva HSS-ovca. Zbog ovakvog političkog bućkuriša većinu od 13 vijećnika nije mogao imati nitko, stoga se stupilo u nezamislivo – koaliciju pod šarmantnim nazivom Dubrovački dogovor.

Lijevi i desni (odnosno dio njih) odlučilo je kako je u najboljem interesu Grada kada bi se oni dogovorili da se više ne nazivaju budalama, ne podižu prijave jedni protiv drugih, ne vrijeđaju na raznim osnovama i zapravo se slože kako bi bilo super da su svi na vlasti, umjesto da moraju trpiti ''marginalne političke skupine''.

Zapravo to i zvuči kao kakva romantična utopija, no na žalost građana to je točno to – utopija. U osnovi 'ekipa' se dogovorila biti na vlasti, što je ipak puno prizemniji razlog od dobrobiti građana ovog grada. Krajnji rezultat – u politički krevet legli su HDZ-HSP AS-HNS-HSS-HSU-SDP-DDS, dok je HSLS zbog toga istupio iz koalicije sa HDZ-om i HSP AS-om, i pošao u oporbu koju osim te stranke čine Laburisti i Srđevci.

No da parafraziramo bivšeg gradskog vijećnika Pera Vićana, cjelovitost dogovora trajala je koliko i 'mački muž' pa je tako SDP nedavno izašao iz Dogovora, a donedavna predsjednica te stranke Olga Muratti dogovorila se sama sa sobom da postane nezavisna. U međuvremenu je raspušten i gradski odbor HDZ-a, a novo vodstvo koje će biti izglasano do kraja veljače odlučit će ostaje li u Dogovoru ili ruši vijeće (neizglasavanjem proračuna).

No, klimave noge te stolice koja je udomaćila (pre)više stražnjica neće popustiti pod Vlahušićem, pa on ipak može zasada odahnuti – Proračun za 2014. je donesen, a vjerojatnije je da će 'desna strana' Vijeća čekati pravorijek Vrhovnog suda o aferi Šipan prije ofenzive na gradonačelnika. 

 
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist