Kultura

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta 'Bucolique' Ludomira Rogowskog

Posljednih godina Dubrovački simfonijski orkestar posvetio se aktivnom objavljivanju i promoviranju djela dubrovačkih skladatelja i notama koje su godinama bila skrivene i čak, nikad izvođene. Tako je u suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU), a u nakladi Hrvatska glazbena bašćina, tiskana partitura Koncerta za violinu i orkestar ‘Bucolique’ Ludomira Michała Rogowskog.

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta 'Bucolique' Ludomira Rogowskog
charset=Ascii

Rukopis partiture nalazi se u Državnom arhivu Dubrovnik kojemu je Rogowski oporučno ostavio svoj dubrovački opus. Naime, poljski je skladatelj gotovo trideset godina (1926. – 1954.) proveo u Dubrovniku iz kojeg je crpio inspiraciju, živeći i stvarajući u tišini i samoći samostana sv. Jakova. Istovremeno, bio je poznata figura u Dubrovniku, a Dubrovčani su mu kada je umro, priredili veličanstveni sprovod kroz Grad u znak poštovanja i zahvalnosti. U opusu Rogowskog ističe se sedam simfonija, violinski koncert, suita Dubrovačke impresije i Bljesci po moru, a pisao je i opere, balete, kantate, simfonijske pjesme te komornu glazbu, posebice za radio. Godine 1928. praizvodi se njegov oratorij Čudo Svetoga Vlaha.
Partituru Koncerta za violinu i orkestar ‘Bucolique’ priredio je Felix Spiller, a uredio Zvonimir Stanislav te Dubrovački simfonijski orkestar. Nedavno je tiskan i klavirski izvadak. ‘Bucolique’ je praizveo Dubrovački simfonijski orkestar 4. listopada 2019. godine u atriju Kneževa dvora uz dirigenta Darrella Anga i solista Daniela Rowlanda u sklopu festivala Stradun Classic. Na predstavljanju knjige ‘Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom’ 2019., Vido Peručić jedan pronalazivača pratiture uz vođu kontrabasa u DSO-u, Denisa Ajdukovića i uz dr.sc. Vinicija Lupisa, pojasnio je pozadinu nastanka, odnosno imena Violinskog koncerta ‘Bucolique’.
Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta 'Bucolique' Ludomira Rogowskog
Dubrovkinja Srećka Katić, koja je živjela u civilnom dijelu Samostana sv. Jakova i koja je Rogowskog osobno poznavala, se jednog jutra, 1944. probudila rano i u centralnom dijelu samostana, vrtu, vidjela bunar, na vrhu bunara bila je kruna, a u kruni kaktus sa žutim cvjetovima. Naišla je i na pticu koju je uzela u ruke, a u tom trenutku pojavio se Rogowski koji je vidno bio umoran jer je cijelu noć skladao. Upravo je završio svoj Violinski koncert te je, vidjevši djevojčicu, pticu, žute cvjetove kaktusa, koncertu odlučio dati ime ‘Bucolique’ (pastoralna).
Ova izdavačka inicijativa želja je očuvanja naše glazbene baštine, promicanje naših skladatelja kojima je Dubrovnik bio nepresušna inspiracija te želja za povratkom na glazbene pozornice, kako dubrovačke i hrvatske, tako i europske.
Partitura CIP zapis dostupan je u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od brojem 001069357, a klavirski izvadak CIP zapis također, pod brojem 001079336.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist