Kultura

Dubrovački simfoničari i Goran Filipec pod ravnanjem mo. Eduarda Straussera ispred Katedrale

Dubrovački simfoničari i Goran Filipec pod ravnanjem mo. Eduarda Straussera ispred Katedrale

Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će pod ravnanjem brazilskog dirigenta Eduarda Straussera uz pijanista Gorana Filipeca u srijedu, 18. kolovoza u 21:30 sati ispred Katedrale. Na programu koncerta koji se održava pod pokroviteljstvom Kraša su djela Franza Liszta i Roberta Schumanna.

Dubrovački simfonijski orkestar, kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, neizostavan je sudionik programa Igara gdje redovito nastupa s uglednim domaćim i međunarodnim umjetnicima. Prilikom ovog festivalskog nastupa pred Katedralom, njima će ravnati mladi brazilski dirigent Eduardo Strausser, hvaljen zbog svog snažnog, dinamičnog stila i karizme. Podjednako aktivan i uspješan koncertno kao i operno, Strausser je ostvario mnogobrojne suradnje s ponajboljim svjetskim solistima i orkestrima, ravnajući opernim produkcijama u Državnoj operi u Hannoveru, Detroitskim simfonijskim orkestrom, Queenslandskim simfonijskim orkestrom pri Australskoj Nacionalnoj glazbenoj akademiji, Luksemburškom filharmonijom te Njemačkim simfonijskim orkestrom, spomenuvši samo neke, a u životopisu se svakako ističe i titula šefa-dirigenta Kazališta São Paulo. Kao pijanist „tehničke briljantnosti“, kojega krasi i „raskoš imaginacije, senzibilnost i blistavost“ (Ritmo), Goran Filipec glazbenik je koji svakim svojim nastupom osvaja srca međunarodne publike i kritike. Bavi se i znanstvenim istraživanjem u području glazbe, a doktorirao je na Sorbonne u Parizu, specijaliziravši se za izvedbene prakse 19. i 20. stoljeća. Posvećen je njegovanju i proučavanju opusa Franza Liszta čija će djela na ovom koncertu i izvoditi, baš kao što je to bio slučaj i prilikom njegovog prethodnog festivalskog nastupa 2017. godine.

Prvo na programu koncerta pred Katedralom je Lisztov Totentanz, efektno djelo koje traži veliku virtuoznost solista, a postoji u inačici za klavir i dvjema inačicama za klavir i orkestar, nastalima nakon brojnih Lisztovih preinaka. Druga, razrađenija inačica češće se izvodi, no dubrovački simfoničari i Goran Filipec ovom prigodom izvest će prvu, koju je 1919. izdao Ferruccio Busoni, veliki promicatelj Lisztove glazbe i autor obrade drugog djela mađarskog skladatelja na ovom programu, Španjolske rapsodije. Tu je riječ o djelu briljantnog stila i španjolskog kolorita, elegantnom, ali također tehnički zahtjevnom za pijaniste. Inače, klavirsku inačicu djela izveo je Lovre Marušić ranije na ovogodišnjim Igrama. Na programu koncerta je i bogata i slojevita Simfonija br. 2 Roberta Schumanna, koju je skladatelj opisao kao „glazbu svjetla i sjene“.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist