Aktualno

DUBROVAČKI REPORTER U SIRIJI U BiH deportirano petero džihadista s Interpolove tjeralice

DUBROVAČKI REPORTER U SIRIJI U BiH deportirano petero džihadista s Interpolove tjeralice

U susjednu BiH iz kampova u Siriji stigla je grupa deportiranih muškaraca, žena i djece. Među njima su i petorica boraca terorističke grupe Islamske države koji su bili na Interpolovim tjeralicama te se sada nalaze u pritvoru.

U sarajevskoj zračnoj luci pojačane su mjere sigurnosti jer su posebnim zrakoplovom američkih snaga stiglo 25 državljana BiH deportiranih iz Sirije. Radi se o šest žena, 12 djece i sedmorici muškaraca. Svi su bili borci Islamske države, a petorica ih je bila i na Interpolovoj tjeralici.

Među njima je i osumnjičenik za terorizam koji je na snimkama prijetio Amerikancima, kao i islamskim vjerskim poglavarima u BiH. Zbog opasnosti od bijega ostaju iza rešetaka, a optužnice su pripremljene. Tužiteljstvo je prekinulo dosadašnju praksu sporazuma s optuženima kako bi otkrili njihove financijere.

“Ja s ovim tužiocem vrlo teško mogu napraviti sporazum. Znači, ponudili smo sporazum, tražili smo od njega ponudu nismo je dobili”, rekao je Senad Dupovac, odvjetnik optuženog Jasmina Keserovića.

Prema podacima Kraljevskog koledža u Londonu, kad se uzme u obzir broj stanovnika, BiH je sedma zemlja na svijetu po odlasku svojih državljana na ratišta u Iraku i Siriji.

Na ratište ih je otišlo 323, od čega 181 muškarac. Natrag ih se, prema podacima do početka ovog mjeseca, vratilo 56, od kojih je 46 muškaraca. Najmanje 98 ih je, prema podacima vlasti BiH, smrtno stradalo. Oni koji su se borili na strani Islamske države sada su u zatvorskim kampovima.

“Sto muškaraca za koje osnovano pretpostavljamo da su učestvovali u ISIL-u i 160 žena i djece”, rekao je u studenom Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Suradnik Nove TV Zoran Marinović u Siriji je obišao kampove u kojima su zatvoreni strani islamisti i njihove obitelji. Javio nam se tek nekoliko sati nakon što je Bosni i Hercegovini izručena spomenuta skupina.

“Kurdske združene snage ovdje, na sjeveru Sirije, čvrsto su odlučile da će sve strane ISIL-ove borce vratiti u svoje domovine. Tako je u četvrtak, u najvećoj tajnosti, nakon što je prvotni pokušaj propao, u Sarajevo odletjela skupina od 25 bosanskih džihadista sa ženama i djecom”, rekao je Marinović.

“U zatvorima i kampovima na sjeveru Sirije nalaze se još stotine stranih boraca koji će godinu dana nakon pada kalifata, htjeli ne htjeli, odletjeti svojim domovima i to je zapravo za Europsku uniju problem s kojim se moraju suočiti. Više ga nije moguće gurati pod tepih kao u onim vremenima kad su oni dozvolili da nesmetano dolaze ovdje i gospodare životom i smrti”, dodao je Marinović

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist