Sport

DUBROVAČKI POLUMARATON Najbrži su Janez i Josefin!

DUBROVAČKI POLUMARATON Najbrži su Janez i Josefin!

Član Atletskog kluba Dubrovnik Janez Maroević pobjednik je 4. izdanja Dubrovačkog polumaratona, održanog u nedjelju ujutro na ulicama i cestama grada pod Srđem.

Maroević je trasu dugu 21 kilometar istrčao za sat, 18 minuta i 57 sekundi. Drugi je bio Mladen Stevanović (Team Friends BiH) s vremenom 1:19:42, a treći još jedan član AK Dubrovnik Vinko Sliško (1:20:20).

-Nekad sam se aktivno bavio trčanjem, bio višestruki prvak Hrvatske u maratonu, danas je trčanje ostalo moja ljubav i tako će biti zauvijek. Ovo mi je prvi put na ovoj stazi. Prošao sam dosta utrka u svijetu, a ova staza je predivna, ali i zahtjevna, posebno po ovakvim vremenski uvjetima. Bilo je 26 stupnjeva u hladu, a na stazi 10 više. Bilo je teško posebno u drugom dijelu, trebalo je dosta raditi, stalno uzimati tekućinu jer je bilo prevruće. Kad sam preuzeo vodstvo kontrolirao sam utrku do kraja – izjavio je u finišu 45-godišnji Maroević, inače iz Starog Grada na Hvaru.

U konkurenciji žena prva je kroz cilj prošla Finkinja Josefin Sjölind-Kohtamäki (1:30:03, ukupno 13.), ispred Amele Trožić iz BiH (1:36:26, uk. 28.) i Britanke Deborah Walters (Birchfield Harriers, 1:36:44, uk. 31.).

-Bilo je baš prevruće. Dehidrirala sam. Već nakon 5 kilometara sam shvatila da je utrka preteška danas. Pokušala sam malo usporiti, ali nije pomoglo, pa sam malo hodala, malo trčkarala. Moj najbolji osobni rezultat je 1:17 tako da je ovo dosta lošije. Inače je staza jako dobra, odlična podloga, nemam zamjerke, ali vrućina je bila prejaka. Zadovoljna sam rezultatom jer se pripremam za maraton u lipnju – rekla je slavljenica Sjölind-Kohtamäki, koja je puna hvale za grad te je dubrovačke ulice i ceste ocijenila odličnim za trkače.

-Zadovoljan sam postignutim. Naravno da uvijek ima onog što treba popraviti. Treba biti iskren, još uvijek učimo. Nemojte nam zamjeriti jer ovo je tek četvrta godina, a hvale nas iz svih dijelova svijeta. Dubrovnik trebao imati reprezentativan polumaraton, a sad smo blizu toga. Postigli smo što smo zamišljali puno brže nego što smo očekivali – izjavio je direktor Du Motiona Alen Bošković.

Istaknuo je kako se već prodaju utrke u 2019. i 2020. godini, a kako bi samo ovaj tjedan Dubrovnik trebao ubilježiti preko 9000 noćenja s oko 9 milijuna kuna unutarnje potrošnje. Napomenuo je kako je u manifestaciji sudjelovalo oko 2500 natjecatelja, od čega 600 djece na Kids Day, 100 trkača na Run The Wall, preko 800 ljudi na humanitarnoj ‘5K’ utrci te blizu 900 na Dubrovačkom polumaratonu.

-Ovo je blizu naših limita. Jako dobro smo organizirani, najviše zahvaljujući našim volonterima koji godinu dana pripremaju ovaj događaj. Danas je na stazi bilo 600 volontera. Na ovoj se razini svi u gradu možemo ponositi ovim događajem. Naravno, ne bi bilo ništa bez podrške građana – zaključio je Bošković, dodavši kako je za Udrugu za Down sindrom prikupljeno oko 75 tisuća kuna.

Utrku građana ‘5K’ prvi je završio Srbijanac Mikloš Bruner (Team Friends) s vremenom 18:38, ispred predstavnika BiH Emira Hastora (AK Goražde, 18:42) i Nizozemca Yordija Druijffa (Amersfoort, 20:08). U konkurenciji žena slavila je Španjolka Patricia Rueda Plagaro (25:31, uk. 22.), ispred Slovenke Tatjane Zavašnik (26:12, uk. 29.) i Martine Batine iz AK Dubrovnik (26:33, uk. 33.).

Pročitajte još

TRON EUROPE PRIPADA HRVATICI Matić prvakinja, Cvjetko brončana, Oberan upisala pobjedu i poraz

Dulist

MALONOGOMETNA LIGA Square poražen u Omišu

Dulist

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist