Kultura

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili s tri nova izdanja

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja. Riječ je o katalogu zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ autora kustosa dr.sc. Domagoja Perkića, te o edukativnim publikacijama, ‘Antike ričete moje none’ autora višeg kustosa Ivice Kipre i „Oblici Dubrovačkih muzeja“ autorice više muzejske pedagoginje Aleksandre Piteše.
Katalog ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ predstavlja dio Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe. Riječ je o novovjekovnim nabožnim predmetima ili devocionalijama, odnosno predmetima religijske namjene. U katalogu je prikazano ukupno 145 medaljica, 1 brevar, 36 križeva i 15 cjelovitih ili djelomice sačuvanih krunica. Svi nalazi potječu s područja grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala.
-Ovom publikacijom pokušali smo, barem malo, rasvijetliti pogrebne običaje stanovnika dubrovačkog područja tijekom 17. i 18. stoljeća, istodobno upoznajući i njihove vjerske navike, primjerice, mjesta u koja su hodočastili, koje su svece birali kao svoje zaštitnike te komu su se molili u nevoljama i traženju odgovora na trenutačne životne situacije, poput epidemija, potresa, ali i drugih svakidašnjih problema s kojima se i mi danas susrećemo – istaknuo je Perkić.
Edukativna publikacija ‘Antike ričete moje none’ nastala je na temelju izvornih ričeta none i majke gospara Marojice Bijelića. U njoj je na zanimljiv i živopisan način predstavljeno 5 ričeta dubrovačkih slatkarija. Ilustratorica publikacije je Nora Mojaš.
-Željeli smo najmlađim sugrađanima približiti našu tradicijsku gastronomiju koja je dio nematerijalne kulturne baštine na slikovit i njima prilagođen način, kako bi uz pomoć svojih nona i mama očuvali i od zaborava otrgnuli stare dubrovačke slatkarije. Plan nam je i dalje prikupljati i objavljivati stare ričete – naglasio je Kipre.
Edukativna publikacija ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ drugo je izdanje planirane četverologije (već realiziranih ‘Muzejskih boja’ te planiranih ‘Muzejskih brojki’ i ‘Muzejskih slova’) namijenjene najmlađoj muzejskoj publici, djeci predškolske dobi i onima koji su tek krenuli u školu. Publikacija je zamišljena kao svojevrsna muzejsko – školska početnica.
-Populariziranje muzejske građe iz svih sastavnica Dubrovačkih muzeja prikazano je uz pomoć  45 pomno odabranih fotografija eksponata razvrstanih u 9 geometrijsko-muzejskih oblika – naglasila je A. Piteša. Suradnik na publikaciji je kustos pedagog Bruno Bijađija.

Nova izdanja Dubrovačkih muzeja, katalog zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ i edukativne publikacije, ‘Antike ričete moje none’ i ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija