Kultura

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili s tri nova izdanja

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili s tri nova izdanja

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja. Riječ je o katalogu zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ autora kustosa dr.sc. Domagoja Perkića, te o edukativnim publikacijama, ‘Antike ričete moje none’ autora višeg kustosa Ivice Kipre i „Oblici Dubrovačkih muzeja“ autorice više muzejske pedagoginje Aleksandre Piteše.
Katalog ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ predstavlja dio Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe. Riječ je o novovjekovnim nabožnim predmetima ili devocionalijama, odnosno predmetima religijske namjene. U katalogu je prikazano ukupno 145 medaljica, 1 brevar, 36 križeva i 15 cjelovitih ili djelomice sačuvanih krunica. Svi nalazi potječu s područja grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala.
-Ovom publikacijom pokušali smo, barem malo, rasvijetliti pogrebne običaje stanovnika dubrovačkog područja tijekom 17. i 18. stoljeća, istodobno upoznajući i njihove vjerske navike, primjerice, mjesta u koja su hodočastili, koje su svece birali kao svoje zaštitnike te komu su se molili u nevoljama i traženju odgovora na trenutačne životne situacije, poput epidemija, potresa, ali i drugih svakidašnjih problema s kojima se i mi danas susrećemo – istaknuo je Perkić.
Edukativna publikacija ‘Antike ričete moje none’ nastala je na temelju izvornih ričeta none i majke gospara Marojice Bijelića. U njoj je na zanimljiv i živopisan način predstavljeno 5 ričeta dubrovačkih slatkarija. Ilustratorica publikacije je Nora Mojaš.
-Željeli smo najmlađim sugrađanima približiti našu tradicijsku gastronomiju koja je dio nematerijalne kulturne baštine na slikovit i njima prilagođen način, kako bi uz pomoć svojih nona i mama očuvali i od zaborava otrgnuli stare dubrovačke slatkarije. Plan nam je i dalje prikupljati i objavljivati stare ričete – naglasio je Kipre.
Edukativna publikacija ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ drugo je izdanje planirane četverologije (već realiziranih ‘Muzejskih boja’ te planiranih ‘Muzejskih brojki’ i ‘Muzejskih slova’) namijenjene najmlađoj muzejskoj publici, djeci predškolske dobi i onima koji su tek krenuli u školu. Publikacija je zamišljena kao svojevrsna muzejsko – školska početnica.
-Populariziranje muzejske građe iz svih sastavnica Dubrovačkih muzeja prikazano je uz pomoć  45 pomno odabranih fotografija eksponata razvrstanih u 9 geometrijsko-muzejskih oblika – naglasila je A. Piteša. Suradnik na publikaciji je kustos pedagog Bruno Bijađija.

Nova izdanja Dubrovačkih muzeja, katalog zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ i edukativne publikacije, ‘Antike ričete moje none’ i ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist