Kultura

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

jazz orkestar

S ciljem privlačenja nove publike i obogaćivanja koncertne ponude po uzoru na velike svjetske festivale klasične glazbe, pokrenut je Ciklus World Musica i Jazza koji će ponuditi jedinstvene kulturno-umjetničke doživljaje. Festivalska publika tako će i ove će godine imati priliku uživati u fantastičnim ritmovima jazza, ovaj put kroz program Svjetskog jazz orkestra glazbenih mladeži kojeg vodi renomirani američki trombonist Luis Bonilla. Nakon što su prošli oštru konkurenciju na audicijama i postali dio JM Jazz World, talentirani mladi glazbenici stižu na Lovrjenac sutra, 16. srpnja u 21:30 sati i spremaju pravu jazz poslasticu!
Orkestar kojeg čine Duncan Robert McElman (Bariton saksofon), Lachlan McGargill i Isaac Power (Tenor saksofon), Ivan Yordanov i Márton Papp (Alt saksofon), Mads Haupt Clausen, Andrej Župančić, Sergio Vicente Aranguren i Connor Gentry (Tromboni), Pilvi Kokkonen, Juan Manuel Lagunes Vásquez, Lazar Šarenac, Àlex Fernández Ponce (Trube), Ursula Harrison (Bas), Matteo De Vito (Bubnjevi), Javier Cartín Zúñiga (Gitara), Daniel Bulatkin (Klavir) i Milica Anđelić (Vokal) nastao je u sklopu projekta najveće glazbene organizacije mladih u svijetu, a u svojih 12 godina djelovanja postao je gotovo neizostavnim gostom brojnih međunarodnih festivala diljem Europe.
Ovi ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta nastupali su na brojnim međunarodnim festivalima te imali zapažene koncerte diljem Europe. Značajnu suradnju ostvarili su s Brussels jazz orkestrom i Mariom Scnheider te nastupali u Milanu s Gonzalom Rubalcabom, kao i renomiranim glazbenicima poput Renne Maning, Jim Rotondy, KarlHeinz MIklinom, Johnom Rilleym, Hectorom Martignonom i Andy Mc Keejem, Alexom Sipiaginom, Dick Oattsom, Borisom Kozlovom i drugima. Od mladih hrvatskih glazbenika u radu orkestra sudjelovali su Valdemar Kušan, truba, Hrvoje Kralj, kontrabas, Jakov Varezić, saksofon, Hrvoje Štefanić i Zvonimir Marković, tromboni te Borna Pehar, glasovir.
Umjetnički voditelj ovog ansambla je američki trombonist, skladatelj i pedagog Luis Bonilla. Porijeklom iz Kostarike, Bonilla je odrastao u Kaliforniji te se školovao i specijalizirao za izvedbu velikog dijapazona glazbenih žanrova. Valja istaknuti da je svirao s velikanima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon, Toshiko Akiyoshi i mnogi drugi. Raznolikost žanrova koje izvodi, osim umijeća muziciranja, otkriva i njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtjevnije glazbe današnjice. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy. Zadnje dvije godine nastupa na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od ove godine redovni je profesor na Kunst Univerzitetu u Grazu – jazz odjel.

Foto: DLJI

Pročitajte još

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist

Jeste li poslušali novu pjesmu klape Kaše ‘Ti si moja sudbina’?

Dulist